Nå kommer materie-skanneren

Slik ser Tricorderen fra Star Trek-serien ut. Nå kan den snart bli virkelighet.

I den populære science fiction-serien Star Trek brukes materie-skanneren tricorder. Denne dingsen fra det 23. århundre brukes til alt fra å undersøke om fremmede planeter er beboelige til å stille diagnose på pasienter.

Avansert spektromenter

Nå ser det ut til at dingsen kan bli en realitet. Et forskerteam fra Purdue University’s College of Science har utviklet en teknologi som virker svært lovende.

Ved hjelp av en helt ny type spektrometer (optisk instrument som måler lysengenskaper i et elektromagnetisk felt) kan overflater analyseres for kjemiske substanser.

Annonse

Spray og vakuum

Ulempen er at området som skal skannes først må sprayes med ioniserende gass, slik at spektrometeret kan jobbe. I tillegg må arbeidet utføres i tilnærmet vakuum.

Med andre ord snakker vi foreløpig ikke om et praktisk verktøy. Men professor R. Graham Cooks betegner de første resultatene som lovende. Ikke minst fordi nøyaktigheten i resultatene er overraskende stor.

Forskerne ser for seg at «trikorderen» blant annet skal kunne brukes av politiet til å fastslå biologisk materiale og rester av eksplosiver.

Kilde:
News.com

Annonse
Annonse