– Pirater bra for landet vårt

<b>BORAT-STIL:</b> Romanias president Traian Băsescu ga Microsoft-toppene bakoversveis.

Den rumenske presidenten forårsaket trolig bakoversveis på adskillige Microsoft-sjefer da han skjønnmalte Romanias rolle som en av verdens største leverandører av piratkopier og virus – midt under lanseringen av Windows Vista.

– Viktig for de unge

President Băsescu møtte Gates og flere andre høytsående representanter for Microsoft under åpningen av Microsoft nye globale teknologiske senter i den rumenske hovedstaden Bucaresti i går.

– Piratvirksomhet hjalp den unge generasjonen å oppdage datamaskiner. Den startet IT-industrien i Romania, sa Băsescu under en pressekonferanse der Microfts grunnlegger Bill Gates var til stede.

Annonse

– Verdenskjent industri

Băsescu fortsatte med å fortelle hvordan piratvirksomheten skapte kreativitet i IT-industrien. Og han var ikke så lite stolt da han nesten i Borat-stil la til at «denne IT-industrien er jo verdenskjent».

Presidenten har utvilsomt rett. For en stor del av det som programvare- og underholdningsindustrien har hatt å slite med de siste årene har kommet nettopp fra Romania. Landet er beryktet for alt fra virus til piratkopier av programvare, filmer og musikk. Samt et stort antall programmer som knekker kopibeskyttelse.

Hyper-kriminelt land

Det hører med til historien at 70 prosent av all programvare i landet er piratkopiert, og at offentlige kontorer såvel som lovlige private bedrifter benytter piratkopierte utgaver av Windows og Office i stor stil. Det er ikke uvanlig å se «salgsrepresentanter» besøke statlige og kommunale etater for å tilby CD- og DVD-plater med piratkopierte Microsoft-programmer.

Romania er også kjent for mange andre og langt mer fysiske former for kriminalitet. Bander av lommetyver og andre kriminelle har herjet Europa etter at det kommunistiske regimet falt og Romania ble medlem av EU.

Bill Gates har så langt ikke kommentert de mildt sagt oppsiktsvekkende uttalelsene fra statsoverhodet.

Kilde:
Reuters

Annonse
Annonse