Hopp til navigasjon Hopp til innhold
CALTECH: Det er blant annet forskere ved California Institute of Technology som står bak den nye verdensrekorden.

Verdens mest kompakte minnekrets

Den er på størrelse med en blodcelle, og lagrer 2 000 ord.

Forskere ved California Institute of Technology og University of California avslørte i går at de har utviklet verdens mest kompakte minnecelle, i følge nyhetsbyrået AFP.

Den knøttlille kretsen klarer å lagre 160-kilobit og er på størrelse med en blodcelle. Det tilsvarer 100 gigabit per kvadratcentimeter, noe som er ny verdensrekord.

Ikke anvendbar

Foreløpig er det lite kretsen kan brukes til – annet enn til forskning og til å sette verdensrekord.

Forskerne har nemlig ikke utviklet noen metode for å implementere minnekretsen for eksempel i en bærbar maskin. Det kommer de sannsynligvis ikke til å gjøre med det første heller

Kanskje i 2020

– Jeg vet ikke om det er mulig å få denne minnekretsen inn i en bærbar. Dette er et sånn type hjelpemiddel som Intel vil ha planer om å lage i 2020. Men på dette tidspunktet fremmer den kun målet vårt om å lære å framstille anvendbare elektroniske kretser på molekylærnivå, sier James Heath som ledet forskningen til AFP.

Så et lite og unyttig tankeeksperiment: I kroppen produseres det daglig omkring 200 000 millioner blodceller . Hadde den gått over til å produsere den nye typen minnekretser, kunne man daglig ha lagret 400 000 000 000 ord.

Kilde:
AFP

Stikkord: Maskinvare