Oppdatering i emning

Annonse


Derfor skal du (ikke) installere Vista

Ashton Mills på nettstedet APCmag.com skrev først en liste på ti punkter hvorfor man ikke bør oppgradere fra Windows XP til Windows Vista.

Han fikk seinere svar fra sin kollega Dan Warne, som hostet opp ti argumenter for å ta steget til Microsofts nye operativsystem.

Ti grunner til å gå for Vista

1) Bilder, musikk og video vises ikke lenger bare som filnavn, men kommer opp med full funksjonalitet. For eksempel vises MP3 filer med ID3 tagger, slik som i iTunes. Og video kan spilles av på direkten, uten å åpne et program.

2) Installasjonen er mye raskere og gir mer muligheter for skreddersøm enn tidligere versjoner.

Annonse


3) Stor driverdatabase med 19 500 nye drivere. Og databasen øker stadig med oppdateringer via nettet. Disse vil være tilgjengelig fra Microsofts update-tjeneste. I tillegg kan du installere eldre drivere fra en USB-pinne eller direkte fra harddisken, selv om de før insisterte på å bli installert fra (sukk) diskett.

4) Innebygde søkefunksjoner. Alt du nylig har jobbet med, vil ligge i startmenyen. I tillegg har du sterkt forbedret desktop-søk.

5) Endelig virker dvalemodus! Mange XP-brukere opplever at viftene går selv om maskinen er satt i dvale. Og på bærbare maskiner hender det at operativsystemet må startes på ny for å få liv i maskinen igjen. Dette skal være løst med Vista.

6) BitLocker-funksjonen sørger for at ingen kan se dine konfidensielle data. Heller ikke politi og påtalemyndighet.

7) Bedre filnavigasjon. Du kan lage favorittmapper i Windows Explorer. Dessuten kan du enkelt hoppe fram og tilbake i en lang filsti som C:Documents and SettingsmarenMine dokumenterMy PSP11 FilesGradients/Goo/Exclaimer/Vista_Search.

8) Innebygd angre-funksjon på både sletting og endring. Dette gjelder også om du har overskrevet et dokument ved en feiltagelse.

9) DirectX versjon 10. DirectX10 vil aldri bli sluppet for XP, og det er allerede bebudet en helt ny generasjon PC-spill som bruker den nye grafikkstandarden.

10: Du har ikke noe valg. Vista kommer før eller senere på en maskin nær deg. Og snart vil alle nye maskiner være utstyrt med den nye versjonen. Du får det enten du liker det eller ikke…

10 grunner til å droppe Vista

1) Du trenger det ikke. Vista gjør ikke stort annet enn XP. DirectX10 er den eneste virkelige forandringen, og der har det ikke kommet stort som kan utnytte standarden ennå.

2) Kostnader. Om du virkelig vil gi bort pengene dine, kan du gi dem til veldedighet i stedet.

3) Overpriset utenfor USA. Norge og andre land betaler relativt sett mer enn amerikanere for oppgradering.

4) Du må oppgradere maskinen din. Vista er dyrt i seg selv, men kan bli enda dyrere når du finner ut at du trenger et nytt grafikkort til 2000 kroner…

5) Manglende drivere. Nvidia, Creative og andre store leverandører er ennå ikke klare med fungerende drivere for Vista. Forvent mye plunder i begynnelsen.

6) Programmer fungerer ikke lenger. mange programmer du nå bruker i XP vil ikke fungere i Vista. Listen er etter hvert lang – og vil trolig fortsette å balle på seg helt til programvareleverandørene kommer med nye versjoner.

7) Et funn for virusmakere og hackere. Med så skråsikre holdninger som Microsoft har lagt for dagen når det gjelder sikkerhet vil det ikke overraske noen at kjempehullet også kommer for en dag…

8) Plagsomt mange spørsmål. Vistas brukerkontroll gir deg mange valg, ofte i form av spørsmål som er vanskelig å ta stiling til for en ikke-teknisk person. Mer plunder og heft i hverdagen. Du kan kutte det ut og tillate alt – men det skjer på ditt eget, tunge ansvar…

9) Kopisperrer opp og i mente. Du kan ikke lenger alltid forvente å spille av en film eller låt som du ikke har kjøpt. Vista legger opp til økt kontroll for plate- og filmbransjen (selv om smutthullene nærmest er umulig ikke å få øye på).

10) Lisensavtalen. Du eier egentlig ikke Windows Vista, du har bare rett til å bruke systemet med de begrensninger Microsoft til enhver tid måtte legge på deg. En dyr og lite fleksibel avtale som får deg til å skrike etter Linux og åpen kode…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse