PÅ VEI UT AV BILDET:  Bill Gates har holdt sin siste åpningstale på CES-messen i Las Vegas.

Annonse


Slik skal Microsoft ta over verden

LAS VEGAS (ITavisen): Tidligere Microsoft-sjef Bill Gates er fortsatt en sentral skikkelse i IT-verdenen. Derfor får han scenen for seg selv på CES-messens mest besøkte pressekonferanse, tre uker før den offisielle Vista-lanseringen.

Vil være overalt

Foran tusenvis av pressefolk avduket Gates sine fremtidsvisjoner: Om fem år skal all elektronikken vi bruker i dagliglivet samhandle helt sømløst – med Windows Vista som plattform, selvfølgelig. Og ikke mint et nytt hjemmenettverk-produkt: Windows Home Server.

Microsoft har tatt store – og lange – skritt siden selskapet utelukkende leverte programvare. I dag står de bak maskinvare som Xbox 360 og Zune, og de blir stadig mer offensive på innholdssiden, et område der særlig Google har dominert.

Satser på underholdning

I bunnen av alt dette ligger selvfølgelig den unike markedsposisjonen selskapet har gjennom Windows. Nå vil Microsoft bruke mulighetene som ligger i Windows Vista til å bli enda mer dominerende:

Annonse


Nå satses det for fullt på hjemmebrukere og underholdning. HDTV, Media Center, spill og musikk er nøkkelord. Målet er også at alle Microsoft-produkter skal virke sammen.

Utnytter Xbox 360-muligheter

Dette innebærer at alle Vista-PC-er vil ha støtte for 360-kontrollere. Vista-brukere vil også kunne spille mot Xbox-brukere på live-tjenester à la Xbox Live.

Media Center og HD DVD skal være like tilgjengelige for Xbox 360 som på vanlige Media Center PC-er. Til og med IPTV vil komme til Xbox 360. Dette gjør at mange sannsynligvis vil velge dette som medieløsning i stua, blant annet på grunn av den gunstige prisen.

Microsoft i bilen

Også i bilen vil du være omgitt av Microsoft-produkter. Ford og Microsoft har sammen utviklet en bilstereoløsning som gir deg musikk, trådløs streaming av MP3-filer, handsfree for mobilen, høytlesning av tekstmeldinger og en haug andre funksjoner.

I tillegg satser Microsoft stadig tyngre på Windows Live. Når du søker på for eksempel en butikk, vil du samtidig få opp kartinformasjon og rutebeskrivelse. Man har også innført 3D-navigasjon à la Google Earth.

Dårlig nytt for Sony

Microsoft-skeptikere vil fnyse av mye av dette, og si at det allerede er gjort bedre av andre. Likevel er dette dårlig nytt for Microsoft-konkurrenter som Google og Sony. Gates overbeviser publikum, og historien har vist tidligere at Microsoft klarer å dominere markedet ved hjelp av Windows selv om de sjelden er verken først eller best.

For Sony er det dobbelt dårlig nytt. Hittil har Microsoft solgt 10.6 millioner av Xbox 360, mens PlayStation 3 så vidt har kommet i hyllene. Gates kan fortelle at HD DVD-spillere til Xbox 360 blir revet ut av hyllene. Blu-ray-spillerne blir stående igjen, både på grunn av høye priser og dårligere filmutvalg enn HD DVD. Når Xbox 360 i tillegg tilbyr Media Center-funksjonalitet og stor grad av integrasjon med verdens desidert mest brukte operativsystem, kan man begynne å tro at Microsoft kommer til å vinne en kamp der de fleste ga dem elendige odds for bare få år siden.

Nettverk er Gates’ nøkkelord for vår digitale fremtid. I takt med at vi bruker stadig flere elektroniske innretninger, øker vårt ønske og behov for at disse skal samhandle sømløst. Utfordringen for Microsoft-konkurrentene blir å samarbeide seg imellom for å skape reelle alternativer.

Du kan se hele talen på video HER.
Du kan også se et ferskt videointervju med Gates HER.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse