BEGRENSET: Den offentlige ordlista må ikke brukes for mye, og kan ikke lastes ned for videre bruk.

Annonse


– Slipp ordlista fri

Alle tekstbehandlingsprogrammer med respekt for seg selv må ha en innebygd ordliste som retter skrivefeil.

Skattefinansiert ordliste

Det eldende, kommersielle programmet, Microsofts Word, har selvsagt en slik ordliste. Men den er like selvsagt stengt for andre som vil lage konkurrerende programmer.

Mer overraskende er det kanskje at det offentlige prosjektet Enhet for Digital Kommunikasjon (EDD) også har lagt begrensinger på sin ordliste, som er finansiert av våre skattepenger.

Dette vil nå organisasjonene Elektronisk Forpost Norge (EFN) og Norwegian Unix User Group (NUUG) har en slutt på. Ikke minst fordi det sitter 12 frivillige Linux-entusiaster og jobber på dugnad med å utvikle en fri, norsk ordliste.

Annonse


– Må bli fri!

Hver dag spør vi oss om hvorfor dette dobbeltarbeidet er nødvendig når ordlistene som trengs allerede eksisterer hos EDD, finansiert nesten utelukkende med offentlige midler, skriver NUUG i en pressemelding.

EDD-prosjektet er et samarbeid mellom Språkrådet og Universitetet i Oslo. ordlisten er tilgjengelig for alle på nettet, men kan ikke lastes ned. Og bruker du den for mye, blir du sperret ute. Årsaken er frykt for forlagene, som har rettighetsinteresser i ordbøker.

EFN og NUUG forlanger nå at den offentlige ordlista virkelig blir offentlig eiendom og dermed kan lastes ned fritt til bruk i fri programvare som OpenOffice og andre gratis kontorpakker og Word-konkurrenter.

Kilde:
EFN.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse