Annonse


SPILLTEST: Rainbow Six Vegas

Rainbow Six-serien har faktisk vært med oss i forbløffende mange år. Det var vel i 1998 at spillets første utgave så dagens lys, antakeligvis før de andre Tom Clancy-seriene, som Ghost Recon eller Splinter Cell, i det hele tatt var påtenkt.

Rainbow Six har da også vært innom det meste av konsoller i mange forskjellige utgaver. Med svært varierende kvalitet. I det siste er det tydelig at UbiSoft har valgt Xbox 360 som sin primære plattform, og følgelig er det 360 som har fått de beste utgavene av alle de ferske spillene i seriene. Rainbow Six inkludert.

Det er ganske paradoksalt at ditt første oppdrag i Rainbow Six Vegas, foregår i Mexico. Det er jo der vi tilbrakte mang en kveld da vi spilte Ghost Recon Advanced Warfighter. Tross alt kan jo disse to spillene betegnes som spirituelle fettere.

Men fortvil ikke. Vi kommer oss til Vegas snart. I mellomtiden fungerer Mexico-oppdraget som både en introduksjon til historien, og en måte å vise frem den solide grafikkmotoren på. Det ser ikke akkurat stygt ut, for å si det sånn.

Annonse


Vi bryr oss

Det Rainbow Six Vegas gjør annerledes enn tidligere spill i serien, er å inkludere en ordentlig, sammenhengende historie, og prøver å få oss til å bry oss i større grad om karakteren vi spiller, og våre lagkamerater. Nå skal det sies at historien ikke akkurat er nyskapende, men likevel liker vi det faktum at spillet henger sammen, fremfor å være en løs sammensetning av antiterroristoppdrag vi strengt tatt ikke har noen forhold til.

Dermed er det duket for mellomsekvenser direkte inspirert av GRAW, der vi blir transportert med helikopter fra sted til sted, og briefet om situasjonen. Bare at i denne omgang får vi utsikt mot Las Vegas sine neonlys fremfor mexicanske storbyer.

De innvidde vet naturligvis at Rainbow Six handler om lagarbeid og taktikk. Realisme har førsteprioritet, og dermed kommer døden ofte og krever ikke mange skudd. OK, det er kanskje en overdrivelse å kalle det helt realistisk, dine lagkamerater kan for eksempel leges for skuddsår med et enkelt nålestikk – men som i taktiske spill flest handler det altså om forsiktig fremgang, aktiv bruk av dekning, og det å gi ordre til laget ditt slik at du slipper å risikere å bli skutt selv.

Mesteparten av spillet foregår altså i Las Vegas, som er under omfattende terroristangrep. Det innebærer at vi kjemper oss gjennom en rekke spektakulære kasinoer, restauranter, hoteller, teaterbygninger og klubber. Alt det man forventer fra Vegas.

Tenk før du skyter

For å sende dine lagkamerater av gårde holder det bare å peke hvor du vil ha dem, og trykke på en knapp. Du kan beordre dem til dører, stiger eller steder de kan rappelere ned fra, og deretter velge hva de skal påta seg ved et enkelt trykk på d-paden. Som for eksemepel hvordan de skal entre et rom. Om de skal sprenge døra først, eller om de skal kaste en granat inn. Det er imidlertid ikke dumt å snike inn et lite kamera under døra først, og merke de terroristene som skal tas ut i en viss rekkefølge.

Brettene har tendenser til å være veldig omfattende, og åpne for en rekke måter å angripe problemene på. Og de bidrar med masse muligheter for dekning, som er en helt essensiell teknikk hvis du har tenkt å overleve. Ikke helt ulikt Gears of War kan du gjemme deg bak de fleste objektene du finner underveis, og deretter sende av gårde mengder av kuler fra relativ trygghet. Du kan både sikte deg inn på motstandere, og skyte blindt over kanten og håpe å treffe noen. Kontrollsystemet gjør det enkelt å koordinere både din egen beskyttelse og lagkameratenes oppførsel.


Se videoklipp fra Rainbow Six Vegas

Rainbow Six Vegas varierer dynamikken på en herlig måte. I et øyeblikk sniker vi oss gjennom korridorer med lyddemper på våpenet, i neste forsvarer vi oss fra et massivt angrep i et av de mange spektakulære lokasjonene. Det er så mange minneverdige øyeblikk her. Spillet er spennende, involverende, og krever mer enn bare raske reflekser. Vi liker.

Og etter at du har kommet deg gjennom spillet på normal vanskelighetsgrad, er det bare å prøve seg på den svært lite tilgivende realistiske varianten.

Det vi savner litt er imidlertid bedre muligheter til planlegging mellom oppdragene, som Rainbow Six-spillene tillot oss i gamle dager. Akkurat her føler vi at spillet flørter litt vel mye med spillere som kun er ute etter action.

Enkeltspillerkampanjen har mye å by på, og det ville vært dumt å kun fokusere på multiplayer, noe mange Rainbow Six-spillere gjør. Ekstra morsomt blir det når man kan spille gjennom det hele kooperativt med tre kompiser over Xbox Live.

Mye på nett

En ganske så omfattende flerspillermodus runder av pakken. Variantene er relativt mange, fra tradisjonelle deathmatch-alternativer til mer komplekse og realistiske modi som krever seriøst lagsamarbeid. Det beste er muligheten til å skape din egen online-personlighet som du kan bruke på tvers av spillvarianter, og som får mer og mer erfaring jo mer du spiller, og med erfaring kommer også opplåsbare bonuser. Og ekstra kult er det at du kan ta bilde av deg selv med Xbox Live Vision-kameraet og bruke det som ansikt. Selv om vi frykter litt hva noen brukere vil finne på.

Spillet har en imponerende audiovisuell side. Grafikken bygger på Unreal-teknologien, og selv om det ikke kan måle seg med Gears of War akkurat, snakker vi likevel om et av de peneste spillene til 360 akkurat nå. Vegas blir rett og slett vakker med sine endeløse neonlys, skinnende spillautomater, massevis av detaljer overalt, ikke minst på selve soldatene. Og uten å bli ensformig, for også Las Vegas har en skyggeside med byggeplasser, bakgater og kjellere. Alt dette (og mer) får du oppleve i spillet.

Og med et flott lydsystem rister det virkelig i innvollene når du fyrer av noen runder med hagla, eller hører kulene sprette av det taktiske skjoldet du kan beskytte deg med.

UbiSofts tre største spillserier har altså debutert på 360 i løpet av året, og samtlige har levert solide og underholdende opplevelser. Rainbow Six Vegas føyer seg rett inn i rekka, slik GRAW og Splinter Cell Double Agent gjorde tidligere. Massevis av spenning, intelligent spillbarhet og omfattende støtte for onlinespilling er stikkordene, og vi kan ikke annet enn å anbefale Rainbow Six Vegas til alle som er glad i taktisk action.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse