Hopp til navigasjon Hopp til innhold
SUPERHEMMELIG: NSA (National Security Agency) er blant de som står bak Intellipedia. (Ill.: nsa.gov)

Topphemmelig «Wikipedia»

USAs etterretningstjenester har opprettet en egen, superhemmelig versjon av Wikipedia, kalt «Intellipedia».

Bidragsyterne til Intellipedia er CIA, NSA og 14 andre offisielle, amerikanske etterretningsorganisasjoner. Innholdet er selvsagt topphemmelig, men nettleksonets eksistens er nå offisielt bekreftet av den amerikanske regjeringens etterretningstopp John Negroponte.

Risikerer lekkasjer

– Det finnes en risiko for at noe av innholdet kan dukke opp som lekkasjer i mediene, sier Intellipedias tekniske sjef Michael Wertheimer til nyhetsbyrået Reuters.

Men den risikoen er åpenbart USAs topphemmelige spionasjemiljø villig til å ta.

3600 klarerte brukere

Nettleksikonet inneholder alt fra detaljerte opplysninger om mistenkte terroristers bevegelser til analyser av trusselbilder. Til sammen 28 000 artikler er allerede valgt ut, og antallet sikkerhetsklarerte brukere er 3600.

Det er ikke bare de tradisjonelle «hysj»-organisasjonene som CIA og NSA som har tilgang til leksikonet. Også USAs føderale transportmyndigheter har tilgnag, i tillegg til en rekke andre offentlige instanser som kan dra nytte av informasjonen.

Og nei –adressen er ikke Intellipedia.org. Her finnes derimot en interessant, spekulativ blogg om Intellipedia-prosjektet.

Stikkord: internett