DAB har vært gjenstand for kritikk fra både eksperter og hifi-fans. Men de som hører på er fornøyd.

Annonse


Ny lyd på DAB

I dagens norske utgave sendes DAB (Digital Audio Broadcasting) i MPEG-2 layer 2 (MP3)-format. Nå kommer en annen og mer tidsmessig standard i tillegg.

Vedtak i går

Den verdensomspennende DAB-foreningen World DAB Forum vedtok i går at AACPlus skal innlemmes i standarden.

AACPlus er en kombinasjon av MPEG-4 AAC (samme filformatet som Apple bruker i iTunes/iPod), Spectral Band Replication (SBR) og Parametric Stereo (PS).

Først i Kina

Med disse teknologiene oppnås bedre lydkvalitet i forhold til bitrate enn med MP2, som jo er en forløper for mer effektive MP3.

Annonse


DAB Forum ser for seg at AACPlus i første omgang vil bli innført i Kina og Australia, land som relativt nylig har bygget sine DAB-nett. Norge har som flere andre europeiske land et eldre nett, som på det nærmeste er fullt utbygget.

Krever ny radio

Ulempen er at du må ha ny radio for å få utbytte av AACPlus. I Norge er det totoalt solgt rundt 60 000 DAB-radioer. Ingen av disse har mulighet til å ta i mot AACPlus-signaler.

Den norske DAB-lobbyen hilser likevel nyheten med glede. Leder Hans Petter Danielsen
i Digitalradioutvalget skriver i en pressemelding at den nye lydstandarden er et kjærkomment tillegg, og viser at DAB er et livskraftig og fleksibelt system som blir videreutviklet fortløpende.

– Ikke bedre lyd

Samtidig mener han at Norge vil ha nok muligheter med dagens DAB-system. Dette fordi vi ikke har behov for så mange kanaler som større land.

– Den nye kodingen kan ikke levere bedre lydkvalitet. Den krever imidlertid mindre datakapasitet for å gjøre det, sier Danielsen.

I dag ble for øvrig en ny DAB-kanal for rock-elskere lansert her i landet, P4 Bandit. Kanalen kan også høres på nettet.

Kilde:
codingtechnologies.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse