Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Gjenta etter meg: «Zune er en bra mediespiller», «Zune er en bra mediespiller», «Zune er en bra mediespiller»,«Zune er en bra mediespiller»... (Ill.: Microsoft)

Se bildene av Zune

Trådløs prøvelytting, 30 GB harddisk og masser av ekstrautstyr er noe av det Microsoft kan tilby når de lanserer sitt svar på iPod før julesalget. Les detaljene og se bildene i ITavisen!

Det ser ikke ut til å bli noen trådløs nedlasting fra MSNs musikkbutikk med det første. Dette må foreløpig gjøres via PC. Men Zune har en unik funksjon som ingen andre MP3-spillere har – heller ikke Apples iPod: Trådløs forbindelse til andre Zune-spillere og dit eget musikkbibliotek.

Bare tre gangers lytt

For deling av musikk gjelder det imidlertid visse restriksjoner. Du kan høre låter du får av andre tre ganger i løpet av tre dager før du må kjøpe dem selv. Musikk som ikke er kopibeskyttet, bilder og spillelister kan derimot fritt utveksles.

Microsofts musikkbutikk (og kanskje etter hvert videobutikk) har fått navnet Zune Marketplace. Her kan du velge om du vil kjøpe musikk pr. låt eller laste ned så mye du vil mot en fast avgift.

Mange filformater

Når du kjøper spilleren, følger det med musikk. Du får låter fra plateselskapene DTS, EMI, Astralwerks, Virgin, Ninja Tune, Playlouderecordings, Quango Music Group, Sub Pop og V2/Artemis.
Zune er mer sjenerøs når det gjelder filformater enn konkurrentene. Innen musikk støtter den både WMA, MP3 og AAC. Når det gjelder bilder og video er både JPEG; WMV, MPEG-4 og H.264 gangbart. Ikke overraskende støtter spilleren bare kjøpemusikk med DRM i WMA.format. AAC med Apples FairPlay kopisikring blir naturligvis ikke støttet. For å kunne spille disse filene, må du fjerne kopisikringen eller brenne en CD først.


SE FLERE BILDER AV ZUNE HER

Mye ekstrautstyr

Spilleren har innebygd FM-radio (ingen digitalradio her…) og 30 GB lagringsplass.
Microsoft lover en lang liste med ekstrautstyr. Fra dag en vil både en bilpakke, en pakke for hjemmestereo/kino og en reisepakke med hodetelefoner, synk-kabel og lader være tilgjengengelig.

Microsoft jobber også tett sammen med eksterne produsenter som Altec Lansing, Belkin Griffin, Harman Kardon, JBL, Jamo, Klipsch, Logitech, Monster Cable og Targus for leveranser av ekstrautstyr.

Verdensherredømme

Den norske avdelingen av Microsoft har så langt ikke sagt noe om når spilleren kommer i salg her i landet. lanseringen i går gjaldt bare USA. Men det er liten tvil om at Microsoft – sin vane tro – ønsker verdensherredømme.

J. Allard, som leder Microsofts Zune-avdeling, uttrykker det slik:

– Det finnes milliarder av folk på denne planeten som hører på musikk. Og Apple har bare solgt 50 millioner iPoder.

Kilder:
Microsoft.com
Reuters.com

Stikkord: lydogbilde, mp3