Hopp til navigasjon Hopp til innhold
MINDRE SIKKERT ENN ANTATT?: Nå debatteres det hvorvidt Skype-samtaler kan spores.

Sporet svindler via Skype

En Israelsk forretningsmann ble sporet til Sri Lanka etter en ett minutt lang Skype-samtale. IP-telefoni er ikke alltid så anonymt som du tror.

Etter en opsjonsskandale av dimensjoner, flyktet Comverse-sjef Kobi Alexander fra USA. Hans liv på rømmen ble imidlertid kort. Etter ti dager ble Alexander pågrepet på Sri Lanka.

Avslørt av Skype-samtale

Angivelig skal Alexander ha blitt avslørt av en minuttlang Skype-samtale. Vedkommende som sto for avsløringen, skal ha vært en israelsk privatetterforsker.

Saken har fått diskusjonene til å gå friskt i blogosfæren: Er det virkelig mulig å spore anonymiserte IP-samtaler? Hvordan går i så fall dette til?

Skepsis i fagmiljøene

Internasjonal sikkerhetsguru Bruce Schneier kommenterer saken i sin blogg. Her viser han til et forskningsprosjekt fra tre studenter ved George Mason University. De har påvist at man kan vannmerke informasjonspakker ved å forskyve frekvensene med et millisekund. Dermed kan man i løpet av 90 sekunder avgjøre om to aktører kommuniserer med hverandre.

Brough Turner, teknologisjef i NMS Communications er skeptisk til at Alexander-avsløringen har foregått på denne måten. Han mener samtalen må ha foregått til en fasttelefon, og at det er denne som er blitt avlyttet.

Varsko om sikkerhet

Turner mener likevel dette avdekker et viktig poeng: Det er godt mulig at det går an å spore og avlytte Skype-samtaler, men hittil har ingen kommet med en plausibel forklaring på hvordan det gjøres. Imidlertid er bruken av IP-telefoni stadig økende, og dermed er sikkerheten ved dette noe som bør gås nærmere etter i sømmene.

Kilde:
Ars Technica

Stikkord: internett