Hopp til navigasjon Hopp til innhold

RFID-pass fra i dag

USA lanserer i dag passene som sjekkes via radiobølger – på tross av at mange mener de er usikre.

rfid_pass
På tross av at både hackere og sikkerhetseksperter har hevdet og til og med vist at passene lett lar seg lese og kopiere av uvedkommende, kommer amerikanske myndigheter til å rulle ut de første eksemplarene denne uka.

Alt på en brikke

Passene inneholder en liten brikke der de viktigste personopplysningene ligger lagret. Disse opplysningene lese av en maskin, som mottar signalene fra brikken via RFID (Radio Frequency Identification). Systemet er det samme som brukes i butikker for registrering av varer og salg.

Myndighetene håper at det nye systemet vil gjøre passkøene kortere og trafikken raskere. Det viktigste er likevel at de skal beskytte landet mot at terrorister kommer inn.

Lett å lage kopi

Kritikerne hevder imidlertid at de nye passene ikke er stort sikrere enn de gamle. Snarere tvert i mot – opplysningene i passet er både lettere og raskere å kopiere enn skrift og bilder.

Samtidig har det vist seg at passene kan kopieres, og at dette kan gi muligheter for å endre opplysingene i etterkant. Passene tilsvarer de som også norske myndigheter nå utsteder, og som snart vil bli helt nødvendige for å komme inn i USA uten visum.

Kilde:
Yahoo/AP

Stikkord: Maskinvare