Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Umulig å stoppe nettspill

Regjeringen kan gjerne forby nettspill. Men spillerne kan bruke betalingssystemer som går rundt forbudet.

– Det kan være vanskelig å kontrollere og det er jo så mange måter å organisere seg på her, så det blir vanskelig å identifisere transaksjoner med nettspill, sier Knut Almestad til NRK.

Ifølge EFTAs overvåkingsorgan ESA (EFTA Surveillance Authority), som kontrollerer at medlemslandene i EFTA, Norge, Island og Liechtenstein, oppfyller sine forpliktelser etter EØS-avtalen, kan Norge lovlig sperre nettspill via bankkort, som USA vurderer.

Men å sperre pengeoverføringer på denne måten kan stride imot EØS-reglene, hvis ikke det finnes veldig gode samfunnsmessige grunner og så lenge internettselskapene befinner seg andre steder i verden.

Spiller for fire milliader

Hittil i år har det kommet 123 nye henvendelser til Blå Kors om spilleavhengighet. Det anslås at 10-15 prosent dreier seg om internettnettgambling.

– Vi bør få til dette så fort som mulig for vi ser at spillingen på nett har en voldsom økning. Det dobles nesten fra år til år, sier kulturminister Trond Giske.

Her i landet spilles det for fire milliarder i året.

Det er allerede umulig å bruke kredittkort til å spille på nettet, men foreløpig kan en bruke bankkort, dersom en har penger på kontoen.

Andre løsninger

Ifølge en rundspørring NRK har gjort, kan det bli flertall i Stortinget for å sperre også for bruk av bankkort. Men da finnes det andre løsninger for spillerne og spillselskapene.

– Det er online-banker hvor folk kan flytte penger fram og tilbake som de vil og som brukes av gamblere i hele verden, sier Thomas Udness, markedssjef i nettspillselskapet Unibet.

Annonse
Stikkord: itavisen