Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mac tok fyr på skrivebordet

Den siste tiden har det kommet mange rapporter om bærbare PC-er som eksploderer eller tar fyr. Nå har det også skjedd i Norge.

mac-brann
De ansatte i Kristiansands-bedriften Idé til Produkt AS fikk en lite hyggelig overraskelse da batteriet i deres 12 tommers Powerbook G4- maskin plutselig sto i flammer i går ettermiddag.

Full fyr i stålbøtte

Maskinen sto på et stativ fra Apple, og jeg brukte ekstern tastatur og skjerm. Plutselig kom det røyk fra hjørnet av maskinen, der batteriet satt. Jeg trakk meg instinktivt unna, før det slo stikkflammer ut av maskinen. Så ramlet batteriet ut av maskinen, på tross av at det var låst., forteller Sølve Skrede hos Idé til Produkt AS til ITavisen.

Skrede forteller at han ved hjelp av et tilgjengelig tastatur klarte å skyve batteriet fra skrivebordet ned i en søppelbøtte av stål.
Deretter bar ferdig i full fart til betongplattingen utenfor kontoret. Det var i grevens tid, for i søppelbøtten fortsatte brannutviklingen for fullt.

– Som en oljebrann

– Jeg vil nærmest sammenligne det med den type branner man kunne se i
Kuwait under den første Gulf-krigen, sier Skrede.

Firmaet han jobber i leverer blant annet sikkerhetsløsninger, så han vet en god del om batteriteknologi.

Nytter ikke å slukke

– Denne typen batteerier ? lithuium-ion ? utvikler eget oksygen når
det brenner. Dermed nytter det ikke å stoppe brannen ved å prøve å kvele den. Heller ikke halon-gass nytter, sier Skrede.

Slukking med vann med vann er heller ikke å anbefale. Da utvikles det giftgasser som er farlige å puste inn.

Vil bli sendt til test

Like etter hendelsen varslet han Apple om hva som hadde skjedd. De tok ham på alvor, og snakket om at de muligens ville sende folk til Kristiansand for å se på maskinen.

– Vi kan ikke annet enn å beklage dette dypt, selv om vi ikke vet årsaken ennå. Kunden vil få ny maskin. Vi sender nå den aktuelle maskinen til teknisk test ved Apples laboratorium i Irland. Deretter kan den komme til å bli sendt videre for videre undersøkelser, sier administrerende direktør Arne Odden til ITavisen.

– Viktig å få vite

Skrede er naturlig nok ikke så opptatt av sitt eget materielle tap.
Han øsnker heller å sette fokus på sikkerheten.

– Jeg vil tro at dette kan være en enkeltstående tilfelle forårsaket
av en rekke tilfeldigheter. Det er likevel viktig at man får brakt på det rene hva årsaken er, slik at man kan unngå slikt i framtida, avslutter Sølve Skrede.

Han tør ikke tenke på hva som kunne ha hendt dersom batteriet hadde tatt fyr på et fly eller i et privat hjem mens beboerne sover.

Klikk her for flere bilderDet brennende batteriet falt ut av maskinen, på tross av at det var låst fast. metallet det utbrente batteriet ligger på er restene av Sølve Skredes tastatur.
Klikk her for flere bilder

Stikkord: mac, Maskinvare