Annonse


Britene sperrer stjålne mobiltelefoner

Den britiske mobilbransjen går nå sammen for å stenge ute illegale brukere. Fire av fem telefoner skal kunne låses senest to døgn etter innrapportert tyveri.

Bak prosjektet står teleselskapene i Storbritannia, mobilindustriens aksjonsforum mot kriminalitet, MICAF, samt moralsk og økonomisk støtte fra innenriksdepartementet. De fem teleselskapene med på leken er Vodafone, O2, T Mobile, Orange og 3.

Sperres ikke utenlands

Teleselskapene har ved tidligere anledninger sperret nettilgangen for mobiltelefoner. Men denne gang blir selskapene holdt direkte ansvarlig.

– De vil bli navngitt og uthengt om de ikke holder avtalen, sa MICAF-leder Jack
Wraith til BBC.

Annonse


Majoriteten av dagens mobiltelefoner vil ikke kunne reaktiveres ved sperring. Målet er å redusere kjøpelysten av stjålne mobiltelefoner og med det begrense tyveriene. Det vil fortsatt være mulig å benytte telefonen i andre land.

Sperres i Norge på under et døgn

Norske selskaper som Netcom og Telenor har lenge vært med Central Equipment Identity Register (CEIR). Ordningen fungerer ved at mobilselskapene umiddelbart sperrer SIM-kortet og kan sperre telefonen så snart de mottar anmeldelsen om tyveri fra politiet. Mobilapparatet vil da ikke kunne brukes i noen av medlemslandene, som er de fleste i Vest-Europa.

– Det går veldig kjapt, stort sett i løpet av 24 timer, sier pressetalsmann i
Telenor, Dag Melgaard.

Telenor er erfaren med systemet og håndterer rundt 50 saker daglig.

– Så det her var ingen stor revolusjon fra BBCs side, kommenterer Melgaard.

– Norge er langt foran

CEIR gir også mulighet for å låse telefonen opp igjen når alt er på plass, noe den britiske satsningen ikke kan. Storbritannia er faktisk en del av CEIR. Netcoms kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus frykter at det satses nytt fordi operatørene ikke har seriøst nok og ordningen ikke håndhevet godt nok.

– Vi ligger langt foran. De har vel rett og slett ikke vært så kjappe som oss, sier
Vederhus til ITavisen.no.