Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Til krig mot digital mobbing

Britiske myndigheter har offentliggjort nye retningslinjer for å takle økningen i mobbing via nett, e-post og mobiltelefon.

Virgin Radio-mobil
Utdanningsminister Jim Knight i Storbritannia vil nettmobbingen til livs. Derfor har myndighetene innført nye retningslinjer for digital mobbing. Knight vil også ta kontakt med nettleverandører og teleselskaper for å se hva mer som kan gjøres med problemet.

– Spesielt alvorlig

En undersøkelse viser at 20 prosent av britiske barn har vært utsatt for mobbing enten via internett eller mobiltelefon. Myndighetene mener denne typen mobbing er spesielt alvorlig, da den også følger eleven hjem og inn i den private sfære.

Den britiske anti-mobbingsallinansen har identifisert syv former for digital mobbing: Via SMS, e-poster eller oppringning, MMS-mobbing, og mobbing i chatterom på nettet, på vennesteder som MySpace og via lynmeldinger.

Jentene er verst

Ikke overraskende er jenter overrepresentert, både som ofre for og utøvere av digital mobbing. Det kan tyde på at gutta fortsatt holder seg til tradisjonelle former for mobbing, som buksevann og juling.

I retningslinjene mot digital mobbing anbefales det blant annet at skolene tar dette opp i sitt anti-mobbingsprogram, og at man reagerer sterkt dersom dette forekommer. Retningslinjene anbefaler også ofrene å overse mobbe-meldingene, men å ta vare på dem i tilfelle de trengs som bevis.

Jobber mot mobbing i Norge

Også i Norge har fenomenet SMS-mobbing fått stor oppmerksomhet. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har engasjert seg sterkt i kampen mot mobbing. Det har også Foreldreutvalget i grunnskolen, der foreldre kan lese om forskjellige tiltak mot mobbing. Er du ung og vil vite mer om mobbing, kan du for eksempel besøke Ung.no.

Kilde:
The Register

Stikkord: internett, Mobil