Hopp til navigasjon Hopp til innhold

HP snart større enn IBM

Det er bare et tidsspørsmål før Hewlett-Packard tar over tronen som kongen over dataselskapene, spår analytikerne.

Hewlett Packard
De totale inntektene til HP vil passere IBM sine i løpet av få måneder, om ikke uker, melder The Australian. IBM har regjert på toppen siden utviklingen av mindre og mer personlige datamaskiner ble en hit fra 60-tallet.

HP selger mest

Begge selskapene selger som varme transistorer, men HP har en knapp ledelse. Estimatene til IBM tilsier et salg tredje kvarter på 140 milliarder kroner (22 milliarder dollar), eller 570 milliarder kroner (90 milliarder dollar) ved årets utgang. HPs tilsvarende tall anslås til henholdsvis 152 og 576 milliarder kroner.

Økonomene tipper økende salg for 2007, der HP vil ende på 605 og IBM på 596. De svimlende summene er fortsatt i milliarder kroner, altså med ni nuller etter seg.

Uventet tap i vekst

Hovedårsaken til at HP har tatt slik innpå, er IBMs nylige avgjørelse å selge PC-produksjonen til det kinsesiske selskapet Lenovo. Dette fikk uventede beskadigelse i veksten og tilgangen på markedet. Storkunder takket nei for avtaler der IBM ikke lenger kunne tilby komplette løsninger med maskinvare, programvare og tjenester. Datakjempen har også endt printersalget og minneproduksjonen for å konsentrere seg om programvare og IT-tjenester.

Disse salgene forhindrer har også redusert antall områder de to gigantselskapene konkurrerer på. Konsultasjonsselskapet Annex anslår at de to bare knappes om kunder for 42 prosent av virksomhetene.

– Det er ikke størrelsen det kommer an på

HP er også i ferd med å bli mer populær blant investorene. Dette får sjefen Mark Hurd mye av æren for. Etter hans inntreden i mars 2005, har aksjeprisene steget fra 20 til 30 dollar, mens IBMs har falt fra 90 til 76.

IBM-sjef Sam Palmisano påstår størrelsen ikke betyr noe.

– Vi forsøker ikke å være størst. Vi ønsker å være den beste inntjeneren og «cash-generatoren» bransjen, uttalte Palmisano.