Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Flyvende roboter av cellofan?

Cellofan kan kan gjøre det mulig å bygge mikroroboter, nedbrytbare sensorer og papirfly som kan flakse med vingene.

Flaksende papirfly neste?
Cellofan bakser hvis det utsettes for elektrisitet. Stoffet, som også kan staves sellofan, er papir, film eller en tynn hinne laget av prosesserte fibere av cellulose i tre, bomull og hamp. Materialet brukes til innpakning, teip og andre tynne saker.

Gylne funn

Siden 1950-tallet har man visst at cellulose var bøybart ved kontakt med elektriske felter. Men ikke før de siste par årene har fleksibiliteten blitt nøye studert. Nå i sommer deles nye funn fra koreaneren Jaehwan Kim og andre ingeniører fra Inha University i Korea og A&M University i Texas, skriver magasinet Science Now.

Gruppa festet tynne gullag på begge sidene av cellofanflak. Gullet ble tilsatt strøm slik at det fungerte som elektroder med positive og negative spenninger på hver sin side. Resultatet viste at cellofanen bøyde seg i positiv retning hver gang. På denne måten kunne man oppnå en flakseeffekt ved å sette i gang en vekselvirkning i gullet. På grunn av cellofanens følsomhet kan mikrobølger erstatte eventuelle vaiere. Disse funnene åpner for mange konstruksjonsmuligheter.

Robotene må vente

Forskerne vet ennå ikke hvorfor cellofanen krummes. Teoriene spinner rundt at de positivt ladete ionene drar meg seg vannmolekyler mot den venstre polen, som skaper høyere trykk på den side og dermed bøyes papiret motsatt vei. Skeptikere synes konseptet og materialbruken er genial, men tviler på noen snarlige flyvende gjenstander før man vet sikkert hva som foregår.

Stikkord: internett