Annonse


Legg alt du eier på nettet

Det rimeligste og det beste er kanskje å kjøpe seg en ekstern USB-harddisk, overføre dine viktigste filer og låse den inn et sted utenfor hjemmet ditt. Men da har du ikke tilgang til filene dine der du er. Med lagring på nettet kan du når som helst hente filene dine, fra enhver datamaskin med forbindelse til Internett.

(Nesten) ingen gratis lunsj

Det finnes ikke noe slikt som en gratis lunsj, heter det. Og lagring på nettet er intet unntak. Det blir stadig vanskeligere å finne mye og gratis lagringsplass til ingen penger utenfor huset. Unntaket er Hotmail, GMail og andre webbasertee-posttjenester. Men her er du avhengig av å sende filene dine som mindre vedlegg (typisk 10 MB pr. e-post), noe som jo er ganske upraktisk om du bare ønsker å lagre.

De fleste virkelig gode tjenestene tar nå betalt. Mange tilbyr gratis lagring i en periode, for så å ta betalt når prøveperioden er over. Atter andre gjør deg avhengig av andre tjenester, som det ofte tas betalt for direkte eller indirekte.

Noen av lagringplassene tar bare i mot kunder fra et bestemt geografisk område, for eksempel USA. Det finnes imidlertid måter å komme rundt dette på. I noen tilfeller kan du bare oppgi en adresse i f.eks. USA – i andre tilfeller må du ha en IP-adresse og/eller et kredittkort registrert i det aktuelle landet.

Annonse


Det finnes likevel nok av steder på nettet som vi nordmenn kan benytte oss av. Mange steder er også drevet fra Norge, for eksempel fotokjeder der du vederlagsfritt kan laste opp bildene (selvsagt håper de du skal bestille papirkopier ? det er jo derfor de gjør dette…).

Lagre alt mulig

To av de mest brukte er Eurofoto og Fotoknudsen.

Fototjenenester er som oftest begrenset til bilder. Filmer, musikkfiler og dokumenter må du lagre andre steder. Det er imidlertid ingen mangel på harddisker ute på nettet der du kan lagre alt mulig, uavhengig av filformat eller innhold.

For fattig og rik

Nettlagringens Rolls Royce er utvilsomt iBackup. Her kan du få inntil 250 GB lagringsplass – altså på linje med en velvoksen harddisk. Men det koster flesk. Hele 2400 kroner måneden. Med en årsavgift på 24 000 sparer du to måneders betaling.

iBackup har imidlertid tilbud også til de som ikke har like velfylt lommebok. For 60 kroner måneden eller 600 kroner året får du 5 GB lagring.

Krever programvare

Et alternativ i samme prisklasse er Xdrive. Her kreves de imidlertid spesiell programvare som har fått et litt frynsete rykte på seg.

Noe rimeligere er FirstBackup. På tross av navnet mangler tjenesten automatisk backup av dine lokale filer, noe mange andre tjenester har. Men for 25 kroner måneden (med minimumstid på tre måneder) får du stakkarslige 50 MB. Skal du lagre 1 GB, må du opp i 72 kroner måneden. Har du behov for mer, blir FirstBackup snart dyrere enn både iBackup og Xdrive.

Sikkert og kryptert

En tjeneste med navnet Data Deposit Box har satt seg fore å fungere som en safe for de viktigse filene dine. Her er fokus på sikkerhet. Alle data blir kryptert og «låst inne» på mest betryggende vis. Prisen er 6 øre pr. MB opptil 1 GB, og deretter 1,8 øre opp til maksimumsgrensen på 3 GB. Betalingen skjer månedlig, og det er ikke noe minimumsbeløp.

Har du mange og store filer du ønsker å lagre eksternt, er Elephant Drive kanskje tingen. Her er lagringsplassen ubegrenset. Inntil videre er tjenesten helt gratis, men det ligger i kortene at selskapet som står bak ønsker å melke deg på sikt. Tjenesten er foreløpig i beta, og garanterer ikke noe som helst. Du bør med andre ord sikre deg på annet vis i tillegg.

Gratis og tregt

En annen gratistjeneste er Mozy, men her er grensen satt til 2 GB. Tjenesten er svært populær, men synes ikke å ha investert i nok «krutt» til å ta unna trafikken. Du må dermed regne med å vente en del…

En tredje gratistjeneste er Streamload, som tilbyr hele 25 Gigabyte lagringsplass.

Microsoft og Google kommer

Både Microsoft og Google er på vei med henholdsvis LiveDrive og Gdrive. Foreløpig er begge disse tjenestene på utviklingstadiet, men de fleste tror at de vil komme til å banke solid de lagringstjenestene vi har sett til nå både på pris og lagringsplass.

De som bruker Mac, kan abonnere på .Mac, som gir deg lagring på en såkalt iDisk. For litt under en tusenlapp i året får du 1 GB lagring (e-post+filer). Ved å betale tillegg kan du få inntil 4 GB ekstern lagring. iDisk fungerer best med Mac, der den eksterne disken kan brukes sømløst som en lokal harddisk. Men du kan også få tilgang til iDisken via en en PC med Windows. Du får i tillegg muligheten til å lage egne nettsider på en enkel måte med Apples programvare.

Dyrest er best?

Det er med online-lagring som med andre ting: Du får ofte hva du betaler for. Gratistjenesten er i følge vår egen erfaring enten uferdige, veldig trege eller begge deler. Dessuten kan du ikke regne med noen garanti for at filene dine ligger trygt. Det er også grunn til å merke seg at flere av grtis-tjenestene legger begrensinger på hvor ofte du kan flytte filer, og hvor store de skal være.

De kostbare tjenestene lover sikkerhet, stabilitet, båndbredde og brukervennlighet. Men som sagt: De aller fleste lar seg prøve på forhånd, uten betaling. Det er bare å gjøre en egen test!

Her er noen flere alternativer:
backup24.no (norsk, 500 MB gratis, 5-100 GB 199-1399 kr. pr. mnd.)
GoDaddy (Betal)
MinKoffert (Norsk, gratis)
Lagrebilder.no (Norsk, gratis, bare bilder)
AJour (Norsk, gratis inntil 500 MB)
Mamut (norsk, inntil 250 MB gratis)
MyNetStorage (5-250 GB, fra 25 kr. mnd)
Box.net(1 GB gratis, 5 GB 31 kr. pr. mnd)
Mynetstorage.com (5 GB, 25 kr. pr. mnd)
iStorage (Iomega, 31-265 kr. pr. mnd , 250 MB – 5 GB)
DriveHQ (200 MB – 100 GB, 12 – 1000 kr. mnd.)

Annonse