Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny, anonym fildelingstjeneste

Pando er navnet på en ny, anonym fildelingstjeneste som skal vil gjøre livet enda vanskeligere for platebransjen.

ILL: Per Ervland
Pando er fortsatt i betatestingsfasen, og har derfor en størrelsesbegrensning på 1GB for hver sendte fil. Imidlertid lover selskapet at denne størrelsesbegrensningen vil bli fjernet så snart produktet er ute av beta.

Fildeling via e-post

Pando hevder at alle med en e-postadresse skal kunne dele filer hos dem. Rent praktisk innebærer det at alle brukere registrerer seg med en e-postadresse, som de så bruker til å sende filer til andre Pando-brukere med.

Disse filene blir så lastet opp til Pandos sentrale server, og mottakeren av e-posten kan velge om han vil bruke Pando-klienten til å laste ned innholdet.

Tilnærmet anonymt

Ulempen er selvfølgelig at du bare kan dele filer med Pando-brukere du kjenner e-postadressen til. Fordelen er at ulovlig fildeling blir tilnærmet umulig å spore. Pando sier de vil fjerne kopibeskyttet innhold på forespørsel, men siden avsenderen i utgangspunktet velger ut mottakere, vil ikke utenforstående få tilgang til innholdet. I tillegg står man selvfølgelig fritt til å registrere anonyme e-postadresser.

Dersom Pando blir en suksess, kan den bli en en vanskelig nøtt å knekke for platebransjen. Samtidig er det vanskelig å se at den vil gi brukerne det samme utbyttet som tradisjonelle BitTorrent- eller P2P-tjenester.

Kilde:
Digi.no

Stikkord: fildeling, internett