Annonse


– Kan dømmes for medvirkning

Dennis Töllborg er en av Sveriges fremste eksperter på opphavsrett. Han har slaktet fildelingsloven i svenske medier, og regnes av de fleste som fildelernes venn og til og med som en helt. Han har blant annet uttalt at det er meningsløst å ha en lov som 600 000 svensker bryter hver dag.

– Kan bli dømt

Etter razziaene mot ThePirateBay.org-systemet onsdag morgen tror han det er sannsynlig at bakmennene vil bli dømt. Dette på tross av at de etter eget utsagn bare drev en tjeneste som henviste til steder der musikk, filmer og annet opphavsbeskyttet materiale kunne finnes og ikke hadde slikt materiale på sine egne servere.

– Poenget med loven er å gjøre det ulovlig for folk å laste ned opphavsbeskyttet materiale. Men via de lenkene som Pirate Bay har, hjelper de folk å gjøre akkurat det. Jeg tror at de kan komme til å bli dømt for medvirkning, sier Dennis Töllborg til den svenske avisa Expressen.

Heleren og stjeleren

Lovens logikk er altså den samme som ved annen kriminalitet. Den som medvirker til straffbare handlinger, er like skyldig som den som utfører selve handlingen. Eller som det heter på norsk: Heleren er like god som stjeleren.

Annonse


Svenske fildelere er neppe av samme mening. Lørdag arrangeres det demonstrasjoner både i Stockholm og Göteborg. Parolen her er «stopp jakten på fildelerne».

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse