Fold Ajax

Annonse


Nettet på en helt ny måte

Fold AjaxGoogle bruker det, i Gmail og i det ferske, web-baserte skriveprogrammet Writely.

I tillegg finnes en lang rekke andre tjenester på nettet som benytter Ajax (Asynchronous JavaScript And XML) – som navnet tilsier en blanding av de gamle kjenningene JavaScript og XML.

Ajax er altså verken noe nytt eller noe vaskemiddel, men en ny måte å bruke kjente teknikker på. Det er en del av den såkalte Web 2.0-verdenen. Web 2.0 er samlebegrepet for 2. generasjons webtjenester som lar folk samarbeide og utveksle informasjon via nettet.

Ditt eget skrivebord – over alt

Et godt eksempel er Fold, der du kan skape ditt eget skrivebord i nettleseren. Her kan du hente data dynamisk fra serveren uten å refreshe siden, lage avanserte applikasjoner og i det hele tatt oppføre deg på akkurat samme måten som på PC-en lokalt – uansett om du sitter på en fremmed maskin.

Annonse


Et annen spennende tjeneste er Thumbstacks, som gjør akkurat det samme som Powerpoint, men på nettet. Med andre ord kan du lage presentasjonen i nettleseren din hjemme, og vise den via nettleseren på jobbmaskinen din etterpå.

Kalender og MP3

For musikkfans gir Streampad muligheten til å høre favorittlåtene fra ditt eget MP3-bibliotek hvor som helst der det finnes en datamaskin med nettforbindelse.

En annen populær tjeneste er nettkalenderen Kiko, der du kan holde orden på avtalene dine uten å bruke Exchange eller annen betalvare. Det er riktig nok ingen mangel på nettkalendere der ute – alle portaler med respekt for seg selv har en. Men med Kiko har du en rekke funksjoner som du ellers bare finner i lokale applikasjoner, slik som dra-og-slipp, adressebok med multimediemuligheter og samkjøring med venner og kollegers kalendere.

RSS er kanskje kjent for de fleste. Men hva med en interaktiv RSS-feed som styres av lesere, ikke av en redaktør? Det fikser Ajax, og Digg.com er den fremst eksponenten for denne nye formen for nettjournalistikk. Merk det Ajax-drevne kommentarsystemet.

Det finnes mye, mye mer der ute. Her er et par forslag til de som vil utforske Ajax og Web 2.0 verdenen ytterligere:

Mikrodatorn.se – Ti på toppliste over de beste Ajax-nettstedene.
All Things Web 2.0 – The List – Sacred Cow Dungs liste over det meste av det som finnes av dedikerte Web 2.0-tjenester der ute.
Vil du lære å lage Ajax-tjenester selv? Da er MaxKiesler.com stedet å gå.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse