Blu ray tomdisker

Annonse


Blu-ray-diskene er her

Blu ray tomdiskerEn ett-lags Blu-ray-plate har en lagringskapasitet på 25 GB. Det er over fem ganger så høye lagringskapasitet som dagens DVD-plater. Etter hvert vil platene også komme i to- og trelags, noe som gir enda høyere lagringskapasitet. Kilder hos Sony forteller at platene til slutt kan komme med hele åtte lag, men at dette ikke er rett rundt hjørnet.

Imponerende skryteliste

Den ser ut som en vanlig CD, men Sony er ikke snauere enn at de kaller Blu-ray optisk mediadisk for det beste optiske lagringsmediet noensinne. Dette er spesifikasjonene de lister opp:

– AccuCORE-teknologi gir sikker skriving, økt beskyttelse av disken og lengre levetid.
– Dobbelt så motstandsdyktig mot høye temperaturer og luftfuktighet som dagens DVD-plater.
– Ny opptaksflate som skal gi sikker, uforstyrret overskriving, igjen og igjen.
– Ripefri overflate. Et spesielt belegg gjør platene 100 ganger mer motstandsdyktige mot riper enn vanlige mediadisker.
– Hard overflate som gir motstandsdyktighet mot smuss og fingermerker som forstyrrer avspillingen.
– Lang holdbarhet. Sony hevder at en Blu-ray-plate vil kunne lagre innholdet trygt i 30 år eller mer.

Skyhøye priser

All denne forskningen har imidlertid vært billig, og Toshiba har tidligere hevdet at diskene aldri vil bli rimelige å produsere fordi det ripefrie belegget er så kostbart. Dette avvises imidlertid i Sony, der de tror platene vil bli billigere når produksjonen får større volum.

Annonse


Fra Sony Norge får ITavisen i dag bekreftet at en skrivbar Blu-ray-plate vil koste 200 kr, mens en overskrivbar vil koste 240 kr. Men når du først har lagt ut nærmere ti tusen for en spiller, har du sikkert råd til det også. Brennere for platene kommer forøvrig ikke til å være i salg i Norge på mange måneder ennå.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse