cebit06

Annonse


– Vi knuser Blu-ray på pris

Hannover/ITavisen:28 mars slipper Toshiba HD DVD på markedet i USA. I 4. kvartal 2006 er det Europas tur, det vil si at vi kan vente produktet i hyllene i god tid før jul. ITavisen tok en prat med Frank Eschholz, sjef for produkter og forretningsutvikling i Toshibas divisjon for visuelle produkter.

Stor interesse i USA

Escholz kunne blant annet fortelle om overveldende forhåndsinteresse for HD DVD i USA i forkant av slippet. Nettbutikken Amazon.com har åpnet for forhåndsbestillinger, og disse har strømmet inn i antall langt større enn hva Toshiba er i stand til å levere.

– Vi ser en enorm interesse for HD-avspillere. HD-klare TV-er blir stadig vanligere, men hittil har ikke folk kunne utnytte dette mediet fullt ut, sier Eschholz, som kan fortelle at Toshiba nå slipper to forskjellige HD DVD-drev for PC, både slimline og write. I tillegg vil selskapet slippe to versjoner av HD DVD-spilleren, en basic og en deluxe.

cebit06

Annonse


Blu-ray blir steindyrt

Eschholz mener i tillegg at HD DVD vil ha en avgjørende fordel fremfor Blu-ray: Prisen. Ifølge ham vil Blu-rays DVD-plater bli ti ganger så dyre som HD DVDs fordi de er dekket av et spesielt belegg som skal gjøre platene ripefrie. Dette belegget skal være så dyrt å produsere at det aldri kommer til å bli billig. Alt dette ifølge Eschholz.

Toshiba garanterer at prisene på filmer og brennbare DVD-plater til HD DVD vil ligge på samme prisnivå som dagens DVD-rom og DVD-filmer. Spillerne som nå blir lansert i USA får priser på ca. 3500 og 5500 kr.
– 799 dollar for deluxe-spilleren er ikke dyrt når du tenker på at det sitter en Intel Pentium 2.5-prosessor i den, sier Eschholz til ITavisen.

Støtte fra stadig flere

En annen ting som lover godt for HD DVD, som lenge lå an til å tape kampen om neste generasjons DVD-format mot rivalen Blu-ray, er at flere og flere store aktører erklærer sin støtte til formatet. Både LG Electronics og Hewlett-Packard, som tidligere har støttet Blu-ray, har erklært at de også vil produsere hardware for HD DVD-formatet.

HD DVD har to andre mektige støttespillere i Microsoft og Intel. Tidligere Microsoft-sjef Bill Gates har rettet flengende kritikk mot Blu-ray og kalt selskapets kopibeskyttelse for forbrukerfiendtlig. HD DVD og Blu-ray bruker begge kopibeskyttelsen AACS, som Hollywood har dømt til å være tilstrekkelig. I tillegg bruker Blu-ray en standard som heter BD Plus. Dette betyr at man ikke vil få spilt Blu-ray-filmer på HD DVD eller vice versa.

cebit06

– Kopibeskyttelse en bagatell

Eschholz tror likevel ikke at formatkrigen vil få forbrukerne til å velge bort optiske lagringsmedier som CD og DVD til fordel for harddiskbasert lagring.
– Hvis folk vil sitte og se stjålne filmer i dårlig kvalitet, må de gjerne det for min del. For mannen i gata er til og med dagens DVD-format ukopierbart.

Eschholz tror heller ikke nedlasting vil ta over for DVD-filmen i nær framtid. Foreløpig er båndbredden for smal hos de fleste til å laste ned en HD DVDV-film på 10-12 GB. Det er også svært få tilbydere som har kapasitet til å drive et slikt tilbud.

Bærbar HD-DVD for feinschmeckere

HD DVD-spillerne får mange interaktive muligheter. Blant annet har Toshiba lagt til to USB-innganger til spillkontrollen. Meningen er at det skal produseres spill til HD DVD etter hvert.

På CeBit-messen viste Toshiba også frem råskinn-laptopen Quosmio G30. I tillegg til integrert HD DVD-spiller kan toppmodellen skilte med spesifikasjoner som 240 GB harddisk, 2 GB minne, 17-tommers UXGA-skjerm med en oppløsning på 2048 x 1536, nVidia GeForce grafikkort med 256 MB og integrerte Harman/Kardon-høyttalere med Bassrefleks for optimalt klangbilde.

cebit06

Annonse