Annonse


Brukte Wikipedia -mistet jobben

I følge Ryans sjefredaktør Frank Bridgewater inneholdt Ryans artikler hele setninger og avsnitt som var direkte hentet fra andre, uten at kilde var oppgitt.

Brøt Copyleft-avtale

Stofftyveriene gjaldt spesielt det brukerdrevene nettleksikonet Wikipedia. Dette leksikonet står det i utgangspunktet enhver fritt å sitere fra – i henhold til det såkalte copyleft (i motsetning til copyright)-prinsippet.

I Wikipedias regler for bruk av innholdet står det:

Målet med Wikipedia er å skape en informasjonskilde i form av en encyklopedi som er fritt tilgjengelig. Lisensen vi bruker, GNU fri dokumentasjonslisens (GFDL), gir fri adgang til vårt innhold på samme måte som åpen programvare som har en fri lisens. Det skal forstås på den måten at Wikipedias innhold kan kopieres, modifiseres og redistribueres så lenge brukerne av Wikipedias innhold gir sine brukere de samme rettighetene, og så lenge Wikipedia krediteres som kilde.

Annonse


Avslørt av flyulykke

Den siste setningen tok åpenbart ikke Hawaii-journalisten så nøye. Dermed så det ut som han hadde gravet opp alle opplysningene selv.

Bløffen ble oppdaget da Ryan skrev en artikkel om på Hawaii en berømt flyulykke på Hawaii i 1988.

Løy for sjefen

Ryan forklarte redaktøren sin at han hadde hentet informasjonen fra det mer «offisielle»nettleksikonet Reference.com, og ikke fra Wikipedia.

Men Wikipedia klaget, under henvisning til kravet om kildeangivelse. Og snart skulle det vise seg at Ryan også lånte fra mange andre kilder uten å fortelle sine lesere om det.

Tim Ryan har jobbet i Star Bulletin siden 1984, og regnes som en av USA-staten Hawaiis mest erfarne avisreportere.

Kilder:
Wikipedia
The Inquirer

Annonse