Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Frykter overvåking i iTunes

Den siste iTunes-oppdateringen registrerer all musikken du spiller. Apple forsikrer imidlertid at dataene ikke blir lagret noe sted.

iTunes Ministore
De som har lastet ned iTunes 6.0.2 vil ha registrert at for hver sang du spiller, kommer det opp en minibutikk nederst i visningen som anbefaler deg lignende sanger i iTunes Music Store.

Mac-ekspert i harnisk

Dette innebærer at hver gang du klikker aktivt på en sang for å spille den av, blir informasjon om tittel, sjanger og artist sendt til iTunes. Det enkelte brukere syns er langt mer alvorlig er at iTunes samtidig sender detaljer om brukerkontoen din hos Apple.

Apple-ekspert Kirk McElhearn, som har skrevet flere Mac-bøker, er i harnisk:
– Dette er ikke noe du forventer av Apple. Hadde det vært Microsoft eller Real Networks hadde det blitt ramaskrik, sier Elhearn til News.com

Apple: – Vi lagrer ikke

Apple vil derimot gjerne avdramatisere det hele. De påpeker at de ikke lagrer informasjonen som blir brukt til å lage anbefalinger i MiniStore. Apple sammenligner istedet praksisen med de automatisk genererte anbefalingene du får hos Amazon.

Historisk sett har Mac-brukere vært lykkelig forskånet for en del av den innbakte reklamen som mange Windows-brukere har måttet venne seg til. Denne saken har derfor skapt reaksjoner i Mac-miljøet.

Enkel å skru av

Itunes MiniStore lar seg skru av ved hjelp av valget «skjul Ministore» i «rediger»-menyen. Da sendes det heller ikke informasjon om hva du spiller til Apple.

Kilde:
News.com
The Register

Stikkord: internett, mac, mp3, programvare