Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Intel-Mac og iPod med radio

Steve Jobs entret MacWorld scenen i San Francisco til stormende jubel. Selv om forventningene var skyhøye, innfridde han de aller fleste. For nå er både Intel-Mac og iPod med FM-radio her.

macworld06
MacWorld 2006/San Francisco (ITavisen.no): Etter flere timer i kø ble pressen og deltagerne ved MacWorld sluppet inn i tempelet til Steve Jobs. Ved første tegn til liv fra scenen sto jubelen i taket.

Hallelujah-stemningen er av en annen verden og dette er noe helt annet enn skepsisen som fulgte Bill Gates’ åpningstale på CES. Steve Jobs har enda ikke entret scenen, men Mac-folket har allerede klistret på seg smilene sine.

Flesteparten av de flere tusen som har vært så heldige å slippe inn har tydeligvis blitt påvirket av det kjente RDF-feltet til Jobs (Reality Distortion Field). Jubelen fortsatte ved første tegn til slukking av lys og dere kan tenke dere selv hva reaksjonen er når Jobs selv kom på scenen.

Gode tall

Jobs åpnet med å fortelle om suksessen de har hatt det siste året. 26 million har besøkt Apple-butikkene i løpet av det siste kvartalet, noe som førte til over én milliard dollar i inntekter for disse. Det ble solgt hele 14 millioner iPod-spillere i de tre månedene opp til jul, mot 4,5 millioner i samme kvartal året før. Ikke overraskende fortsatte applausen og hurraropene i lokalet.

iTunes på sin side selger tre millioner sanger per dag og markedsandelen er på utrolige 83 prosent. Når det gjelder video har de solgt over åtte millioner videofilmer siden salget startet den 12. oktober. Her kom også den første Apple-lanseringen. For nå kan man også kjøpe SaturdayNightLive-sendinger via iTunes, noe Jobs selv hevdet han var veldig fornøyd med.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Endelig kan også Apple glede alle iPod-brukere som har vært skuffet over mangelen på FM-radio. For Apple fortsatte showet sitt med å lansere en fjernkontroll og FM-tuner til alle iPod-spillerne sine. Man vil automatisk få opp en radiofunksjon i iPod-en sin. Prisen er på 429 kroner.

Så over til Mac

«Men vi er på MacWorld og kommer til å bruke resten av dagen til å snakke om Mac», fortsatte Jobs, til øredøvende jubel. For de fleste skjønte at det var nå de virkelig store nyhetene kom.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Han åpnet med å skryte av applikasjonen Aperture, som er for profesjonelle fotografer. Videre fortsatte han å fortelle om de små Widgets-applikasjonene, som Apple i dag lanserer flere nye av, noe man får automatisk når man laster ned Mac OS X 10.4.4, som også slippes i dag.

Ny versjon av iLife og iWork

Før Jobs gikk over til de virkelig store nyhetene, nemlig datamaskinene, måtte han ta en tur innom de nye 2006-versjonene av iLife og iWork. Førstnevnte med en rekke nye og spennedne funksjoner i de eksisterende applikasjonene, i tillegg til webpubliseringsverktøyet iWeb. iWork kommer også med en rekke nye funksjoner, men uten et regneark for de som kunne tenkt seg det.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Prisen ligger på 79 dollar for begge programpakkene for en énbrukerversjon, mens en familieversjon for inntil fem maskiner koster 99 dollar. Begge er tilgjengelig umiddelbart.

Vi kommer tilbake med mer informasjon om både iLife og iWork senere denne uken etter en nærmere titt her borte i San Francisco.

Endelig Intel-Mac

De fleste som hadde benket seg ned foran prekestolen til Jobs ventet imidlertid på nye datamaskiner og når Jobs fortalte at «nå skal vi snakke om selve datamaskinene», var det nesten umulig å tenke på grunn av jubelbrusen i salen.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Etter å ha snakket om at Intel-Mac’ene ble annonsert i fjor og at man planla lansering i juni startet virkelig showet. Inn på scenen omhyllet av røyk og dresset opp i hvit labdrakt kom nemlig Paul Otellini med en plate, eller såkalt ‘silisium-wafer’. Han dro av seg masken og ytret ordene som fikk det til å gå kalt nedover ryggen på Apples konkurrenter: Intel er klare.

Jobs kunne selvsagt fortelle at de også var klare og reaksjonen fra publikum ga oss faktisk gåsehud.

Enda bedre maskiner

En av de største grunnen til at vi byttet til Intel er at vi vil lage de beste maskinene og det kan vi fortsette med videre med Intel-prosessorene. Derpå viste han frem den nye iMac?en, med Intel Core Duo-prosessor.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Han fremhevet at de nye iMac-maskinene har samme størrelse, samme design, samme funksjonalitet og samme pris. Men hva er forskjellig? Hastigheten skal være to til tre ganger raskere enn iMac G5.

Med benchmark-testing lå en iMac G5 på 10,2 menst iMac Core Duo (2,1 GHz) lå på 32,6 via integer-operasjoner. Når det gjaldt floating point-operasjoner lå iMac G5 på 13,0 mens iMac Core Duo var på 27,1.

Apple kommer med en 17 tommer, med 1,83 GHz Intel Core Duo som koster 11 990 kroner og en 20-tommers versjon med 2,1 GHz Intel Core Duo til 15 490 kroner. Begge er tilgjengelig i dag.

Alt fungerer som før

For de som lurer har Apple laget en universell versjon av Mac OS X Tiger. Det vil si at siste versjon av operativsystemet, samt at iLife ?06 og iWork ?06 fungerer like bra både på Mac med PowerPC-prosessor og Intel-prosessorer.

Jobs brukte faktisk en Intel-iMac under seansen for å demonstrere hvor bra det gikk, og flere av pressefolkene her var faktisk overrasket over hvor raskt det gikk. Vi fikk også en demonstrasjon av hvordan programmer som enda ikke var konvertert fungerte. Disse blir «oversatt» via Rosetta-applikasjonen til Apple.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Mens Microsoft Office så ut til å fungere greit, var det store hastighetsproblemer i Adobe Photoshop. Det innrømte da også Jobs, som mente at proffene ikke kan bruke Photoshop på Intel-Mac før Adobe kommer med en universell versjon.

– Inntil alle har klart å lage universale applikasjoner til Mac OS X vil vi legge med Rosetta, sa Jobs, som fikk en Microsoft-representant opp for å fortelle om Microsofts fremskritt med dette i forhold til Office og Messenger og hvordan de har inngått et formelt samarbeid for å bringe Office til Mac-plattformen i minst fem år fremover.

Microsoft vil i løpet av kort tid også komme med Spotlight-støtte i Office, noe som fikk flott respons her borte.

Frekk reklame

Apple avsluttet med å vise frem sin nye reklamefilm for de nye Intel-Mac’ene. Her ble vi tatt med til laboratoriet til Intel, der alle går med de samme heslige hvite draktene som Intel-sjefen dukket opp i. Budskapet i reklamene er også i samme linje som den litt arrogante holdningen Apple har til konkurrentene.

– I mange år har Intel-brikkene vært fanget inne i PC-er. De har vært i kjedelige små bokser og de har utført kjedelige små oppgaver, når de kunne gjort så mye mer. I dag slipper vi Intel-brikkene fri og lar de leve livet inni en Mac. Tenk deg mulighetene, skrøt Apple av i reklamen.

Etter at reklamen forsvant fra skjermen ble vi selvsagt vitne til dagens desidert største applaus, med trampeklapp over stort sett hele salen.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

One More Thing

Som vanlig når Apple kjører sine storlanseringer har de ett lite ess i ermet, og når ordene «One more thing» flashet over skjermen, etterfulgt av et bilde av en PowerBook skjønte de fleste at det var noe stort på vei.

Jobs begynte med å snakke om hvor store problemer de har hatt med å presse en G5-prosessor ned i PowerBook-maskinene sine og hvordan de har konsultert alle for å finne løsningen på problemet (et bilde av Paven ble vist).

Deretter fikk vi se en plansje over hvor mye ytelse per watt man fikk ut av de gamle PowerPC-prosessorene. Med mer enn fire ganger bedre ytelse via Intel Core Duo lå det i kortene at det skulle komme en bærbar bombe fra Apple.

Slutt på PowerBook

Men nå er det slutt på PowerBook-maskinene til Apple. Jobs hevdet de var ferdig med Power-betegnelsen, samtidig som de ville ha Mac i navnet. Derfor blir den første Intel-bærbare til Apple hetende MacBook Pro.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Enhver MacBook Pro vil få dobbeltkjerneprosessoren Intel Core Duo og de skal være fire til fem ganger raskere enn PowerBook G4. Med benchmark-testing viste Apple at den er mellom 4,5 og 5,2 ganger raskere enn G4 via henholdsvis integer-operasjoner og floating point-operasjoner.

I tillegg vil MacBook Pro faktisk være tynnere enn 17-tommeren til Apple og ha en 15,4 tommers widescreen-skjerm som er like lyssterk som Apples Cinema Display. Størst jubel når det gjaldt den nye bærbare fikk faktisk det innebygde iSight-kameraet.

En annen ny funksjon er fjernkontroll og mediesenterfunksjonalitet via FrontRow og den magnetiske strømledningen MagSafe. Denne skal hindre at maskinen går i gulvet når man hekter foten i ledningen.

Ellers har den DVI Video Out for å kunne kjøre 30 tommers Cinema Display. Den kommer i to modeller, en 1,67 GHz-versjon til 18 490 kroner og en 1,83 GHz-versjon til 23 290 kroner.

MacBook Pro er imidlertid ikke tilgjengelig enda. Først i februar vil disse være klare til å sendes ut på markedet, men Apple tar imot bestillinger allerede. Ikke overraskende anbefaler Jobs alle interesserte om å få inn bestillingene umiddelbart.

macworld06

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Forventningene er innfridd

De fleste entusiastene her på MacWorld-messen i San Francisco har fått innfridd forventningene, selv om noen hadde håpet på både plasmaskjermer og nye Mac mini-versjoner. Jobs lover imidlertid at alle maskinene til Apple vil bli oppgradert i løpet av året med Intel-prosessorer.

Før Jobs avsluttet hele seansen her borte ville han ikke overraskende få opp stemningen i salen. Intel-reklamen ble dermed kjørt nok en gang, til nok en runde med trampeklapp. Utenfor konferanserommet hadde Apple også rullet ned noen enorme ertende bannere.

«What’s an Intel chip doing in a Mac? A whole lot more than it’s ever done in a PC»

Stikkord: mac