Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Møt mannen bak Piratpartiet

Rickard Falkvinge er mannen bak det nystartede svenske Piratpartiet. Han mener partiet har godt håp om å komme inn i Riksdagen.

«Fildelerne er forbannet«», er det foreløpige slagordet til partiet, som ble startet klokken halv ni på kvelden 1. nyttårsdag.

Jobber med IT

Partiets grunnlegger er internasjonalt kjent i fildelingsmiljøer som Richard Falconwing. Han ble født i Göteborg for 34 år siden, og surfet høyt på «dått kåmm»-bølgen i Kista utenfor Stockholm på 90-tallet.

I dag jobber han også med IT. Men av frykt for reaksjoner vil han ikke oppgi navnet på arbeidsgiveren sin. Et raskt søk på Google avslører imidlertid at en mann ved navn Rickard Falkvinge jobber i IT-bedriften CyPak i Gamla Stan i Stockholm.

Vekk med opphavsretten!

Partiet har bare en eneste sak – å avskaffe opphavsretten til såkalte immaterielle verk. Falkvinge mener at musikere og filmskapere skal ha rett til å tjene penger, men bare når noen vil betale dem for det de skaper.

Han vil med andre ord sidestille Madonna, Coldplay og Elton John med kjellerbandet som legger ut sine første låter på nettet – en form for kommunisme innen underholdningsverdenen.

«Påfunn av ny dato»

Han påpeker at opphavsretten innebærer at en artist får betalt flere ganger for sitt verk, og at dette kan sammenlignes med å presse penger av forbrukerne. Han kaller denne etter hans mening fiktive retten for et «påfunn av ny dato».

Falkvinge trenger 225 000 stemmer ved valget for å bli valgt inn i Riksdagen. Der ligger nemlig sperregrensen for deltakelse i den svenske nasjonalforsamlingen.

Partiformannen har godt håp om at det lar seg gjøre allerede ved valget i høst. Sverige har anslagsvis 1 million aktive fildelere, og de fleste av dem har trolig liten sans for de strenge lovene som forbyr både opp- og nedlasting.

Kilder:
IDG.se
Piratpartiet.se

Stikkord: fildeling