Platemogul

Annonse


Vil ha egen iPod-skatt

PlatemogulMotstanden mot avgiften er uventet stor i Japan, der det tradisjonelt har vært svært lett for industrien å få gjennomført slike ting, takket være tette bånd til styresmaktene. Lovforslaget blir trenert i departementet, mens avisene omtaler det sarkastisk som iPod-skatten.

Likner kassettavgiften

I likhet med den norske kassettavgiften, har både Japan og USA tidligere hatt en tilsvarende avgift for digitale avspillere med opptaksmuligheter, slik som digitale kassettspillere og MiniDisc.

Nå hevder bransjen at det er irrelevant at MP3-spillere ikke har opptaksmulighet. De mener nemlig at det forbrukeren betaler for digital nedlasting, kun dekker lagring på egen PC. Vil man overføre til en bærbar MP3-spiller, skal bransjen altså ha kompensasjon.

Kjemper mot iTunes

I Japan kommer dette etter at platebransjen allerede har trenert etableringen av et japansk iTunes kraftig. Landet som vanligvis er først ute med alt, fikk ikke iTunes før to år etter USA. iTunes Japan kommer også uten musikk fra noen av de største japanske plateselskapene, blant annet Sony Music Japan og Warner Music Japan.

Annonse


Forslaget om en avgift på bærbare musikkspillere kommer som en del av platebransjens forsøk på å få sin del av kaka fra MP3-eksplosjonene. Tidligere har amerikansk platebransje varslet at de vil ha høyere pris på låter i iTunes, og at dette vil bli et tema når rettighetene skal reforhandles neste år.

Kilde:
CNet

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse