Freecast toppsakbanner

Annonse


Lag din egen podcast!

Freecast logo Har du noe på hjertet? Lyst til å fortelle om hobbyen din, anmelde spill, diskutere moralfilosofi, prate om tegneserier eller gi brukertips for Windows?

En podcast er en en nedlastbar «radiosending», som folk kan abonnere på slik at de automatisk mottar nye sendinger etter hvert som de blir publisert. Tema er fullstendig fritt, og behøver overhodet ikke være IT-relatert. Du kan prate alene eller dere kan være flere «programledere». Det er fritt frem for å invitere gjester, gjøre intervjuer, fortelle vitser og ellers la fantasien løpe løpsk.

Det eneste du trenger for å komme igang med din egen podcast er en god idé, en datamaskin og en mikrofon. Resten får du helt gratis på ITavisen Freecast, vår nye podcast-tjeneste.

Hva er ITavisen Freecast?

Vi gir deg ubegrenset serverplass der du kan laste opp sendingene dine (som MP3-filer), og setter automatisk opp en RSS-feed til podcasten din som gjør at folk kan abonnere på den i programmer som iTunes, iPodder eller Winamp. I tillegg har vi et kommentar- og terningkast-system på plass, slik at du kan få skikkelig tilbakemelding på sendingene dine. Med et potensielt publikum på over en halv million månedlige lesere av ITavisen, er du så og si garantert lyttere fra første stund.

Annonse


Vi vil også føre topplister over de mest populære podcastene, og trekke frem og promotere nye spennende podcaster på redaksjonell plass etter hvert som de dukker opp.

Hvordan kommer jeg i gang?

Det er mange måter å lage podcast på, og det finnes ingen «fasit» hvor hvordan en sending skal produseres. Vi drister oss likevel til å gi en liten pekepinn om hvordan du kan gå frem for å ta opp opp og legge ut din første sending.

  1. Finn ut hva sendingen skal handle om
  2. Ta opp sendingen
  3. Rediger opptaket (hvis nødvendig)
  4. Konverter til MP3
  5. Last opp MP3-filen til ITavisen Freecast

Tips til gratis programvare som kan brukes til opptak, redigering og MP3-konvertering: Audacity (Mac/Win), Wavepad (Win), Garageband (følger med Mac OS X).

1. Finn ut hva sendingen skal handle om

Du bør ha et eller annet konsept for podcasten din, og det hjelper også å i det minste ha en liten idé om hva sendingen skal handle om før man begynner opptaket. For eksempel kan du ha bestemt deg for å starte reise-podcasten «På Bærtur», og kommet frem til at første sending skal handle om dine siste eventyr i Mexico, eller at du skal ha en spesialsending i podcasten «PCStyle» som skal handle om overklokking.

2. Ta opp sendingen

Dette er på mange måter det mest kritiske punktet. Hovedpoenget her er å få tatt opp lyden og plassert den på harddisken din. Lydkvaliteten på podcast-sendingen din vil være avhengig av nøyaktig hvordan du gjør dette. Alt avhengig av økonomi, ambisjoner, og dine opptaksferdigheter, kan du velge å bruke alt fra mikrofonen som medfølgte lydkortet din eller diktafon-funksjonen på MP3-spilleren din, til å investere i en skikkelig radiomikrofon (eller flere) og en liten miksepult.

Vi skal ikke gå i detaljer på nøyaktig hvordan du bør stille inn utstyret ditt for å få et best mulig opptak, men prøv å holde nivået jevnt og unngå bakgrunnsstøy.

Audacity
Gratisprogrammet Audacity fungerer fint til å redigere og ta opp podcasten sin med, og er tilgjengelig både for Mac OS X og Windows XP.

3. Rediger opptaket

Det er ofte nødvendig å redigere opptaket du har gjort før du sier deg fornøyd med sendingen. Kanskje ønsker du å klippe vekk deler av praten der det blir for langtekkelig, og kanskje ønsker du å gjøre nivåjusteringer eller andre lydtekniske forbedringer. Har du gjort opptak i flere omganger, vil du også ha behov for å sette sammen de ulike innslagene til en fil.

Gratisprogrammene vi har nevnt ovenfor hjelper deg med å gjøre nettopp dette, men det finnes så klart massevis av annen programvare der ute med lignende funksjoner.

Viktig: Sendingen må ha et innhold som ikke strider med norsk lov. Podcaster på ITavisen Freecast skal først og fremst være prat. Skulle du likevel ønske å ha et musikkinnslag, MÅ ALL MUSIKK være 100% rettighetsklarert!! Det betyr at musikken f.eks må være hentet fra et nettsted som garanterer at musikken er klarert for podcast-bruk (f.eks fra podsafe music-listen til uhort.no, Podsafe Music Network,etc…) og at musikken overhodet IKKE kan være TONO-registrert (dette gjelder også hvis du har produsert musikken selv). Se FAQ‘en for mer info.

4. Konverter sendingen til MP3

Uansett hvilket program du har brukt til å ta opp og redigere sendingen din, så må du til syvende og siste sørge for at du ender opp med en MP3-fil. De fleste lydredigeringsprogrammer gir deg muligheten til å eksportere direkte til MP3, eller du kan bruke et av de utallige konverteringsprogrammene som er å finne på nettet til å gjøre dette.

Det er opp til deg hvilken kvalitet filene skal være i (ITavisens egen ukentlige podcast er typisk kodet i 64kbps/32KHz mono). ITavisen Freecast har en øvre grense på filstørrelse på 25 megabyte, og tillater ikke sendinger som varer lengre enn 60 minutter.

5. Last opp MP3-filen til ITavisen Freecast

Det siste skrittet er å få lastet opp den ferdige MP3-filen til serveren. Det gjør du ved å gå inn på www.itavisen.no/freecast og velge Legg inn podcast fra menyen.

Er dette første gang du er inne for å laste opp en sending, må du først registrere en ny podcast som sendingen skal ligge under.

Merk: Hvis du ikke allerede er registrert bruker på ITavisen, må du registrere deg før du kan laste opp podcast-sendinger.

Gratulerer – du er nå en podcaster!

Etter kort tid vil sendingen din gjøres tilgjengelig på ITavisen. Leserne kan da laste ned MP3-filen direkte fra våre sider, eller bruke en RSS-feed til å abonnere på podcasten din.

Så er det bare å begynne å lage neste sending 🙂

Lykke til!

ITavisen Freecast

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse