DAB-radio

Annonse


Svensk DAB kan bli lagt ned

DAB-radioI forrige uke startet Sveriges Radio en voldsom PR-kampanje for DAB-radio, som de frykter kan komme til å bli lagt ned. Blant annet bestilte de mandag all tilgjengelig annonseplass på Sveriges største avis Aftonbladets nettutgave.

– Mange alternativer

Det er nemlig ikke lenger gitt at den svenske regjeringen vil satse på DAB som FM-sendingenes avløser, slik norske myndigheter har signalisert at de vil fra 2014.

Patrik Fältström i den svenske regjeringens IT-komité uttrykker det slik overfor Dagens Nyheter:

– Det finnes ingen grunn til å bestemme seg for eller mot DAB de neste to årene. Framtida slik vi ser den inneholder mange alternative distribusjonsformer for digital radio.

Annonse


Dødt i Finland og Frankrike

Finland har allerede lagt DAB-nettet på is, i følge ryktene etter påtrykk fra Nokia. DAB har så langt vist seg vanskelig å legge inn i mobiltelefoner, på grunn av fysisk størrelse på brikkene og altfor høyt strømforbruk.

I Frankrike har de største kringkastingsselskapene satt foten ned for DAB fordi de mener systemet gir for dårlig lydkvalitet. DAB baserer seg på MPEG2 layer 2-formatet, som er en tidlig versjon av det vi i dag kjenner som MP3. Mange mener MP3 og streamet lyd på Internett gir langt bedre lyd enn DAB. Og enkelte lydentusiaster holder fortsatt en knapp på gode, gamle FM.

Norge og Storbritannia

I Norge er situasjonen at DAB-nettet er utbygd til å dekke 70 prosent av landets befolkning. Innen kort tid vil dekningen nå 80 prosent. Samtidig har DAB-radioer endelig begynt å dukke opp i butikkhyllene. Salget er imidlertid beskjedent, med under 30 000 solgte hittil.

Det største DAB-landet er likevel Storbritannia, der DAB-radio nå selger mer enn FM-radio. Det åpnes stadig nye nett, og stadig flere nye stasjoner kommer til. Suksessen kan forklares med at lytterne får en reell merverdi ved å gå over til DAB – i form av flere stasjoner. Mens man i Norge faktisk har flere stasjoner på FM enn på DAB-nettet.

Flust av standarder

Under årets IFA-messe i Berlin ble to nye teknologier for digitalradio vist: DMB (Digital Multimedia Broadcast, som er en del av DAB-standarden) og DRM (Digital Radio Mondiale). Førstnevnte bruker mobilnettet til å distribuere både radio og TV, mens sistnevnte bruker AM-nettet (langbølge, mellombølge) til radio. I tillegg har vi DVB-H (Digital Video Broadcasting Handhelds), som er Nokias foreløpig favoritt i kappløpet om digital mobilradio og som er en den mobile varianten av DVB-standarden for bakkebasert digital-TV som Norge har valgt.

Alle disse standardene har fordeler som DAB ikke har, både når et gjelder lydkvalitet og rekkevidde. De kan også til en viss grad brukes parallelt med DAB og bruke den samme infrastrukturen.

Det anbefales på det varmeste å lese kommentarene til denne artikkelen.

Kilder:
Dagens Nyheter
Digitalradiotech.co.uk
Wikipedia.org

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse