Canon-kameraer

Annonse


Canons kamerasensasjon

Canon EOS 5DTil Nikons store ergrelse har nå Canon lansert det halvproffe kameraet EOS-5D. For der Nikon har uttalt hvor umulig det er å få laget en fullformat bildebrikke til et slik kamera har Canon like godt bare laget det.

Fullformat i amatørkameraer?

Canon har allerede hatt fullformat bildebrikke i de proffe kameraene sine, men for første gang har med EOS 5D klart å få dette inn i et kamera som ikke er blant de aller dyreste. Likevel er det viktig å huske at dette er et halvproft kamera og prisen ligger på hele 30 699 kroner for selve kamerahuset. Det er uansett bortimot halv pris av det man har måttet betale tidligere.

Men da har man i tillegg til fullformats CMOS-brikken en oppløsning på 12,8 megapiksler. Kameraet kan ta tre bilder per sekund i serier på inntil 60 store JPEG-bilder. Canon EOS 5D er også utstyrt med den velrenommerte DIGIC II-prosessoren. Kameraet er ventet på markedet i begynnelsen av oktober.

Spørsmålet er nå om Canons utviklingsstrategi betyr at man etter hvert vil kunne se fullformats CMOS-brikker i speilreflekskameraene som er myntet på amatørene. At det er på vei mot dette er vel i hvert fall EOS 5D et ypperlig eksempel på.

Annonse


Canon EOS 5D

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Sportskameraet

Samtidig med EOS 5D lanserte Canon også kameraet EOS-1D Mark II N, som er en oppgradering av det gamle EOS 1-D Mark II-kameraet. Canon skryter med dette kameraet av at de har hørt på alle brukernes kritikk av forgjengeren.

Mange hadde nemlig behov for en større skjerm og Mark II N er derfor utstyrt med en 2,5 tommers LCD-skjerm med 230 000 punkter. Den har også fått forbedret synsvinkel og bedre baklys. Dette har likevel ikke gått utover batterilevetiden, siden strømsparerfunksjon er optimalisert til å gi samme levetid.

I tillegg kan lagre JPEG- og RAW-bilder samtidig på forskjellige minnekort. Man kan også zoome mens man kjører quick review av bildene (rett etter at bildet er tatt). De fire første bokstavene i filnavnene kan egendefineres for enklere identifikasjon. Ellers har også festefunksjonen for FireWire-kabelen blitt foredret.

Kameraet er meget velegnet for sportsfotografer (omtrent 70 prosent av fotografene ved OL i Athen brukte forgjengeren) og tar hele 8,5 bilder per sekund, der maksserien er på 47 store JPEG-bilder. Det har en CMOS-sensor (28,7 x 19,1 mm) som gir en oppløsning på 8,2 megapiksler. Prisen på kameraet vil ligge på 37 499 kroner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse