Hopp til navigasjon Hopp til innhold
LAPD

Mykvare mot politivold

Den skandalebefengte politistyrken i Los Angeles får dataprogram som skal holde dem på matta.

LAPD
De fleste husker fortsatt Rodney King-skandalen i 1991. Store deler av Los Angeles sto i flammer da beboerne protesterte mot frikjennelsen av tre hvite politimenn som var tiltalt for å ha banket opp den afro-amerikanske bilisten Rodney King.

Voldelige og korrupte

Rodney King-skandalen er på ingen måte noen isolert sak. Los Angeles-politiet har i alle år vært forfulgt av skandaler relatert til korrupsjon, overdreven voldsbruk og uskyldig dømte mennesker.

Politimenn protesterer

Tross mange protester fra politifolkene får derfor Los Angeles-politiet installert et nytt program som skal hjelpe overvåkerne å se når en politimann er ute av kontroll. Dersom en politimann fyrer av vesentlig flere skudd enn sine kolleger eller får flere klager, vil han bli flagget i systemet.

Politimannens overordnede må deretter se hva flaggingen skyldes og vurdere tiltak.

Frykter tap av liv

Politifolkenes fagforening har vært svært skeptisk til ordningen, som den mener vil favorisere de politimennene som ikke våger å stikke seg ut. De frykter at ekte politihelter vil nøle i fremtiden fordi de er redde for å bli flagget i systemet, slik at liv går tapt.

Imidlertid har ikke Los Angeles’ politistyrke noe valg. Den siste skandalen i Rampart Division har kostet Californias skattebetalere 70 millioner dollar, etter at det ble kjent at politimennene rutinemessig banket tilståelser ut av uskyldige borgere.

Kilde: Wired

Stikkord: programvare