EU-flagget

Annonse


Protesterer mot EU-patent

EU-flaggetI dag er all programvare beskyttet av copyright-lov. De foreslåtte justeringene i det såkalte programvare-patentdirektivet, som har vært omstridt siden 2001, åpner for at programvare som er en del av en oppfinnelse kan patenteres.

Det vil si at utviklere kan ta patent på programløsninger for alt fra mobiltelefoner og ABS-bremser til komplisert medisinsk utstyr.

Frykter for småbedriftene

Motstandere av direktivet frykter at patentdirektivet vil gjøre det vanskeligere for små firmaer og utviklere som baserer sine programmer på åpen kildekode. Tilhengerne mener at programmer som får annen teknologi til å virke behøver økt beskyttelse.

I USA er slik patentering tillatt, og Amazon.com har for eksempel patentert sin ett-klikks bestillingstjeneste.

Annonse


Støttes av industrigigantene

Store europeiske selskaper som Nokia, Siemens og Alcatel har støttet direktivet:

– Dersom vi ikke kan patentere våre dataimplementerte oppfinnelser, vil den digitale teknologiske industrien (…) ha problemer med å beholde konkurranseevnen, sa en representant for Ericsson.

Massive protester

IBM og Sun er imot direktivet. De, og 1700 andre europeiske foretak som protesterte mot direktivet i går, frykter at patentbeskyttelse vil kvele oppfinnsomheten og muligheten for forskning og utvikling blant mindre selskaper med mindre juridisk makt.

Prosessen kan kollapse

Nå kan det se mørkt ut for hele direktivet. EU-parlamentet skal stemme over tre forslag om å forkaste direktivet før selve direktivet skal behandles i dag. Dersom direktivet blir forkastet, vil hele prosessen bli lagt død. EU-parlamentet har signalisert at det er liten interesse for å utforme et nytt direktiv dersom det foreslåtte ikke går igjennom.

Kilde: BBC

Kilde: Business Week

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse