Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Intel kjøper Apple

Intel kommer til å kjøpe opp Apple for å straffe Microsoft. Det hevder den respekterte IT-kommentatoren Robert X. Cringely (bildet).

I, Cringely
Apple-sjefen Steve Jobs annonserte mandag at Mac-maskinene fra neste år av skal kjøre med Intels Pentium-prosessorer. Det skapte bølger i IT-miljøet. Flere analytikere ga i etterkant utrykk for at talen var det nærmeste kommersielt selvmord de hadde vært vitne til i bransjen så langt.

Nye maskiner allerede gamle

For hvem vil kjøpe Mac med IBMs PowerPC-prosessorer i dag når man vet at Intel-maskinene rulles ut neste år? Selv om Jobs forsikret at det skal bli enkelt å porte applikasjoner fra den gamle til den nye plattformen, er det få kunder som liker å føle seg utdatert når de går hjem med en ny boks under armen.

Dette mener også Robert X. Cringeley, som ved siden av å skrive bloggen I, Cringely (som ligger på det riksdekkende, amerikanske, ikke-kommersielle TV-selskapet PBS sitt nettsted) også deltar i en rekke TV-programmer og filmer med utgangspunkt i IT-bransjen.

– Kunne latt være

Cringely er omstridt, men regnes av mange som et orakel. Etter nesten 20 år som IT-kommentator i amerikansk presse og et omfattende nettverk av nøkkelpersoner innen Microsoft, Intel, Apple og andre store IT-selskaper er spådommene hans sjelden tatt helt ut av lufta.

I følge Cringely kunne Jobs godt ha latt være å annonsere Intel-avtalen til de nye maskinene var klare. Men den tidlige annonseringen hadde en hensikt: Å være Intels spanskrør overfor den uskikkelige gutten Bill Gates.

Den Store Planen

Etter mange års rivalisering og til dels fiendskap med Microsoft-sjefen burde den rollen som skapt for Steve Jobs. Og han spilte den med glans, i følge Cringely.

Enden på visa skal i følge samme kommentar bli at Intel like godt sluker hele Apple. Med sin enorme kundebase kan Intel så rulle ut OS X til så godt som alt som kan krype og gå av OEM-produsenter.

Misliker Windows

I følge Cringely mener Intel allerede at Mac OS X er et langt bedre, mer stabilt og pålitelig operativsystem enn Windows XP. Og de er i følge samme mann grundig lei av at Microsoft ikke bidrar særlig mye til programvare-innovasjon.

Microsofts løsninger er de samme gamle, mens Apple fosser videre på veien mot det digitale hjem med en langt bedre brukeropplevelse for folk flest. Og med Intel-arkitektur blir OS X så godt som 100 % Windows-kompatibel, også mot PC-spill.

Og kanskje best av alt: Oppkjøpet vil ikke koste Intel en cent. For med iPod-salget på laget aksjekursen vil skyte så mye i været at Intels pengepung vil fylles opp igjen i samme øyeblikk Intel-sjefen Paul Otellini har levert den tjukke, brune konvolutten med dollarsedler til Steve Jobs….

For å unngå illsinte brev og kommentarer gjør vi for ordens skyld oppmerksom på at synspunktene i denne artikkelen ikke er våre. Og at det heller ikke er snakk om bekreftede opplysninger.

Stikkord: mac, programvare