Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Full krangel om MP3-lov

Stortingets kulturkomité var bare enige på overflaten om endringene i forlaget til ny åndsverklov. Nå krangler de så busta fyker.

Med Ap, Frp, SV og Senterpartiet på den ene siden og regjeringspartiene Høyre og Kristelig Folkeparti på den andre har det brutt ut full krig i Stortingets Kulturkomité.

– Dette er usant!

Årsaken er diametralt ulike tolkninger av hva som egentlig står i den endelige innstillingen til Stortinget som komiteen leverte fra seg sent mandag kveld.

I en pressemelding fra de tre partiene som utgjør komiteens flertall heter det:

Det er med vantro Ap, Frp, SV og Senterpartiet konstaterer at Olemic Thommessen, Sonja Sjøli og Ola T. Lånke sprer regelrette usannheter etter at kulturkomiteen mandag kveld avga sin innstiling om åndsverkloven. Representantene hevder at det nå blir fritt fram å bruke åndsverk uten tillatelse fra opphavsmennene. Dette er usant. Det er sjelden man opplever slikt i politikken

– Fristat for tyveri

Mindretallet med Høyre-representanten Olemic Thommessen og Sonja Sjøli flankert av Kr.Fs Ola T. Lånke hevder at Norge nå blir en fristat for tyveri av åndsverk.

I regjeringens opprinnelige forslag var det lagt opp til forbud mot kopiering av kopibeskyttede CD-plater til MP3-spillere. med komiteens innstilling ble dette endret, slik at det blir tillatt likevel.

Samtidig blir det forbudt å laste ned eller piratkopiert materiale – tillegg til dagens forbud mot å laste opp eller gjøre tilgjengelig på annt vis.

Forfatter-misnøye

Loven skal behandles i Stortinget lørdag, og blir etter alt å dømme vedtatt. Eventuelt mot Høyres og Krfs stemmer.

Det er også andre som er misfornøyd med komiteens innstilling. Blant dem er generalsekretær Trond Andreassen i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF). Han kaller lovforslaget et ran, og er svært misfornøyd med bibliotekenes adgang til å ta digitale kopier av bøker.

Kilder:
DNA.no
SV.no
Klassekampen

Stikkord: fildeling, mp3