Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nokia Mobil-TV

Slik fungerer Nokias mobil-TV

Vi fikk prøve Nokias mobil-TV-løsning i over et døgn. Her får du vite hvordan det fungerer.

Nokia Mobil-TV
Helsinki (ITavisen.no): Da vi fikk demonstrert mobil-TV-pilotprosjektet til Nokia i Helsinki fikk vi samtidig muligheten til å teste det ut selv med en modifisert utgave av Nokia 7710.

Multimediemobilen til Nokia hadde nemlig blitt utstyrt med DVB-H-deksel slik at vi fikk se hvordan det vil fungere i praksis.

Treg programvare

Størst problem hadde vi med tregheten i programvaren. Flere ganger i løpet av perioden vi testet dette ble vi bedt om å oppdatere den elektroniske programguiden. Dette tok i overkant av to og et halvt minutt hver gang, noe som oppleves som altfor lang tid.

Programguiden inneholdt imidlertid informasjon om hvilke programmer som ble vist på de femten kanalene i flere dager fremover, slik at det er forståelig at det tar litt tid. Allikevel ble tregheten uakseptbale Både Nokia og kringkasteren Digita lovte imidlertid at dette ville bli fikset etter hvert.

I tillegg til problemet med programguiden var det også et ork å bytte kanaler. Selv om man brukte snarveier til kanalene tok det fra syv til tjuefem sekunder å gå fra en kanal til en annen. Ikke akkurat en flytende brukeropplevelse.

Grei kvalitet

Selv om programvaren i prototypen er treg er det likevel hvordan selve TV-tittingen oppleves som er det viktige. Kvaliteten på sendingene er i så måte helt grei. Man ser bildet og det som foregår på skjermen helt greit.

Selv om kvaliteten er mer enn bra nok til at man kan lese undertekster og se hva som foregår kunne vi nok ønsket oss enda høyere kvalitet. Sendingene krever en båndbredde på kun 256 kilobit/s, noe som betyr at man teknisk sett har mer enn nok til å benytte seg av 3G-nettet for å få mer eller mindre samme kvalitet.

Systemet takler imidlertid bevegelse meget bra. Vi ble kjørt rundt i store deler av Helsinki og ikke en gang opplevde vi at vi slet med bildeoverføringen. Dette er et viktig punkt da vi i testing av mobil-TV over 3G-nettet hjemme i Norge ofte har opplevd at forbindelsen har blitt brutt (dette vil nok forbedres etter hvert som nettet bygges ut).

Nokia Mobil-TV
Med mobil-TV kan du se Champions League-finalen hvor du vil

Kommer ny mobil

Vi skjønner heller ikke hvorfor piloten ikke bruker 16:9-sendinger i stedet for 4:3-sendinger. Da hadde man utnyttet skjermen på 7710 mye bedre, samt at bildet hadde blitt enda større.

Telefonen vi benyttet hadde også problemer med å gjøre andre ting mens man så på TV. Dette betyr at det ikke er noen enkel oppgave å benytte seg av interaktivitet i sendingene. Uansett er ikke det viktig nå siden ingen av sendingene inneholdt interaktivt innhold. Aktørene i pilotprosjektet ser imidlertid for seg mye interaktivitet i fremtiden, som for eksempel å kunne trykke på en reklame for å laste ned mer informasjon om produktet.

Nokia vil slippe sin første mobiltelefon med innebygd mulighet for DVB-H i 2006. Da vil den ifølge Tomas Chatzopoulus i multimediedivisjonen til Nokia bli en del av den nye N-serien til selskapet. Det er også ventet at eventuelle problemer som skyldtes 7710-modellen vi testet vil være fikset i denne.

Morsom opplevelse

Kanskje kan det høres ut som vi er veldig negative til hvordan dette fungerer, men det er vi ikke. Dette er imidlertid et pilotprosjekt der det ofte dukker opp en del punkter som må adresseres før den kommersielle lanseringen, så også i dette tilfellet.

Vi hadde det imidlertid veldig morsomt da vi testet dette og vi ser helt klart bruksområder for dette. Spesielt i tilfeller der man ikke vil gå glipp av de første tjue minuttene av Champions League-finalen fordi man sitter på toget på vei hjem fra jobben eller andre programmer man ikke kan gå glipp av.

Stikkord: lydogbilde, Mobil