Annonse


TEST: Forza Motorsport

Forza Motorsport gjør en god jobb i å kombinere utprøvde og vellykkete konsepter fra andre store bilspill de siste årene. Her finner vi tydelig inspirasjon fra dyptpløyende men langdryge Gran Turismo 4, mekking- og bilpynting som kjent fra Need For Speed: Underground, og en ytterligere videreføring av Xbox Live-funksjonene som var med på å gjøre Gotham Racing 2 så moro.

Spillet gir deg muligheten til å hoppe rett inn bak radet og kjøre uavhengige småløp, alene eller mot andre. Men samtidig gis vi naturligvis en karrièremodus som i velkjent stil utfordrer med gradvis økende vanskelighetsgrad, tøffere konkurranse, og – ikke minst – stadig raskere og bedre biler.

Detaljert og allsidig

Forza Motorsport våger å kalle seg en simulator, en beskrivelse som ikke nødvendigvis er upassende.

Spillet er lett å komme i gang med, selv for nye spillere, men byr på et hav av muligheter for de som virkelig ønsker å skitne til fingeren med virtuelt oljesøl.

Annonse


Måten bilene oppfører seg henger svært nøye sammen med en imponerende mengde variabler. Du har stadig anledning til å oppgradere, trimme, justere og tilpasse kjøretøyene dine, og dermed tilpasse kjørefølelsen og ytelsen etter ønske og evne.

Dessuten har Microsoft implementert en skikkelig skade-simulering i spillet, som gjør det langt mindre fristende å bruke autovernet som dempepute når du har for stor fart inn i svingen. Her kan du nemlig skade individuelle deler av bilen, som får direkte innvirkning på kjøringa.

Du kan også sanke poeng og fremme karrièrren ved å kjøre mot andre spillere online. Xbox Live-integrasjonen er ganske omfattende, og foruten racing og delte resultatlister kan du også for eksempel selge og kjøpe biler fra andre spillere.

Forza Motorsport

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Bli karosserikunstner

Det viktigste er ikke bare å vinne, men å se kul ut når du gjør det!

I Forza gis du ikke bare stor makt over kjøreegenskapene til bilene, men du står også fritt til å dekorere dem mer eller mindre akkurat som du vil.

Og bli ikke forbauset hvis du tar det selv i å bli sittende et par timer å pynte på kjerra di før du tar den med ut på

Systemet for maling, vinyltrykk og design slekter klart på andre bilspill som har kommet i det siste, men i Forza har du rett og slett så mange flere valgmuligheter at vi neppe overdriver når vi sier at det bare er fantasien som setter grensene. banen.

Hvor proff er du?

Vanskelighetsgraden kan i stor grad tilpasses måten du ønsker å spille på. Er du typen som egentlig ikke er så keen på å bruke masser av tid på å fintune bilen din, og egentlig bare vil kjøre noen kjappe arcade-aktige runder er det fullt mulig å justere giring, assistert bremsing og bilstabilisatorer deretter.

Men du kan også skru av alle hjelpefunksjoner, og få en mest mulig utfordrende og «realistisk» kjøreoppløvelse, som også gir deg bedre poeng-uttelling.

Spesielt fristende kan det være å bruke den svært så praktiske «hjelpelinja», som tegnes opp i veibanen foran deg og indikere hvor nayaktig hvor du helst bør ligge for å takle neste sving, og som i tillegg skifter farge når det er på tide og bremse ned. Men vær klar over at din egen kjørestil kan være langt mer effektiv, om du er dyktig nok.

Utvalget av biler er stort, og du får sjansen fra å kjøre alt fra trege konebiler og gamle klassikere til supertrimma racerbiler.

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Drivatar kan kjøre for deg

Forza gir deg i tillegg muligheten til å opprette en eller flere virtuelle sjåfører, som rett og slett kan kjøre løp i ditt sted. Poenget er naturligvis at en slik Drivatar, som Microsoft har døpt datasjåføren, starter uten den fjerneste anelse om hvordan man kjører bil. Den eneste måten å lære ham opp på er ved å være et godt forbilde. Ved å se på hvordan du kjører og takler forskjellige svinger i spesielle pedagogiske race, blir Drivataren sakte men sikekrt bedre – eller dårligere (!).

Å trene opp en Drivatar dyktig nok til å faktisk kunne vinne løp for deg er relativt utfordrende, men dessverre er totalopplevelsen ikke så fryktelig festlig. Kjører du i gang et løp med Drivataren bak rattet, kjøres nemlig hele racet i sanntid. Kanskje kjekt hvis man vil la Xboxen spille på egenhånd mens du tar deg en matpause, men det er jo strengt tatt morsommere å kjøre selv.

Idéen med Drivatar er festlig nok, men blir i dette tilfelle mest en gimmick.

Anbefales

Uansett er Forza Motorsport en fullgod, for ikke å si bedre, substitutt for alle som har ergret seg over mangelen på et Gran Turismo-aktig bilspill på Xbox.