Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik dreper du lydannonser

ITavisen.no mottar daglig e-post fra illsinte lesere som irriterer seg over annonser med lyd. Vi viser deg hvordan du får fred.

Jamba
Det enkleste er naturligvis å skru av lyden på PC-en totalt, enten ved å klikke på det lille høyttalersymbolet på systembrettet (nederst til høyre på skjermen) og krysse av for «demp»- eller rett og slett slå av de eksterne høyttalerne, om du har slike.

Skru av lyden i nettleseren

Ulempen er at du da ikke får spilt nettradio eller MP3 mens du jobber. Men det finnes det også flere løsninger for. Den mest åpenbare er å gå inn i innstillingene i Internet Explorer og krysse vekk valget «spill av lyder på websider». Du finner det ved å velge Verktøy-Alternativer for Internett-Avansert.

Tilsvarende mulighet finnes så vidt vi kan se ikke i Firefox uten å installere tillegsvare. Derimot har Opera en slik funksjon. Velg Verktøy-Instillinger-Multimedia og fjern krysset i ruten ved «Tillat lyd i nettsider».

Slik skrur du av lyden i Internet Explorer

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Hardnakket Flash

Disse håndgrepene vil fjerne noen – men ikke alle – ulyder på nettsider. For annonser som bruker Flash må det skarpere lut til.

For Firefox og Mozilla-nettleserne finnes en god løsning i programmet Flashblock. Men for andre nettlesere finnes det utallige annonseblokkererne fra nettet. Flere av disse stopper Flash-annonser, med lyd og det hele.

Men pass på – mange av dem installerer spionvare. Og da har du skaffet deg et annet og kanskje verre problem. Her er i hvert all to som holder flash-annonsene i sjakk, uten å ødelegge for annet Flash-innhold: PopupChomper og AdsGone.

Du kan naturlivis også unnlate å installere Flash-modulen i nettleseren din, eller fjerne den i etterkant.

Apple gjør susen

Om du har Apples basestasjon Airport Express kan du få PC-en din til å bare spille musikk fra iTunes gjennom stereoanlegget ditt. Du får verken systemlyder eller lydannonser i høyttalerne.

Den beste løsningen er kanskje likevel at annonsørene tar til vettet og skjønner at det på sikt ikke lønner seg å irritere sine potensielle kunder. Fra vår annonseavdeling har vi fått signaler om at dette er i ferd med å skje. Men i lys av nettannonsenes historie vil vi ikke garantere at ikke noe nytt og mye verre dukker opp…

Det finnes for øvrig en egen, norsk interesseorganisasjon mot lydannonser. Om sinnet løper av med deg, finner du likesinnede på antibiomatika/stillhet

Se også: DinSides Datadoktoren.