Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mot en felles DVD-avløser

Formatkrigen mellom HD-DVD og Blue-Ray kan være over før den virkelig har begynt..

DVD

Det har hittil sett ut som om vi må belage oss på å leve med to konkurrerende formater når dagens DVD-format skal erstattes med nye disker som gir bedre lyd- og bildekvalitet. Sony, Matsushita (Panasonic), Hitachi og Philips står bak formatet Blu-Ray, mens Toshiba, Nec og Sanyo legger sin tyngde bak den noe billigere HD DVD-teknologien.

Når disse to nye konkurrerende formatene når markedet vil vi dermed risikere å ende opp med en mengde hjemmekinoapparater og avspillere som ikke vil være kompatible med hverandre.

Sony har brent seg på en slik formatkrig tidligere, da selskapet på starten av 80-tallet la sin vekt bak videoformatet Betamax, som etter kort tid måtte gi tapt for langt mer populære VHS.

Håp om enighet

Mange regner det dermed som godt nytt at Sony og Toshiba nå skal være i dialog om å komme til enighet om en eller annen form for felles standard. Kilder i selskapene skal ha bekreftet at de jobber mot et hybridformat.

Ønsket om å jobbe frem én felles DVD-standard kommer fra flere hold. Faren for å splitte hele elektronikk-industrien i to deler ved å innføre to store, ikke-kompatible formater, er overhengende.

Filmselskapene har dessuten utvilsomt lagt sitt press på Toshiba, Sony og andre involverte selskaper i håp om å slippe å doble produksjonskostnadene sine når fremtidige filmer skal ut på kjøpe- og leiemarkedet.

Kilde:
CRM News
Scotsman
CNet News

Stikkord: lydogbilde