Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hønsefjær kan bli kretskort

Amerikanske forskere prøver nå å pønske ut hvordan de skal lage en helt ny type datakretskort av hønsefjær, en billig ressurs som er tilgjengelig i enorme kvanta.

Kjemiprofessor Richard Wool (!) jobber med å lage kretskort av forkastete kyllingfjær. Idéen høres kanskje umiddelbart søk ut, men tungvektere som Intel deltar i prosjektet, og man har bedt det amerikanske landbruksdepartementet om $500 000 (3.2 millioner kroner) i utviklingsstøtte.

– Målet er å introdusere nye materialer som vil ha en positiv effekt på miljøet, redusere avfallstoffer , gi bønder bedre inntjening og forbedre egenskapene til dagens petroleum-baserte kretskort, sier Wool til Wired News.

Det er i hvert fall nok fjær å ta av. Bare i USA blir produsert over 2.2 millioner tonn hønsefjør hvert år, som normalt bare blir gjenbrukt som dyrefor.

Luftig materiale

Det er håret, og ikke stilken på på hønsefjær som nå er aktuell for en rekke potensielle anvendelsesområder. En viktig egenskap er luftigheten. Siden fjærene er femti prosent luft, har de både en gunstig vekt og en sammensetning som er gunstig til å lage høyhastighets kretser av.

Andre mulige anvendelsesområder for fjærene er som industrielt byggemateriale og karbonfiber.

Kilder:
Wired

Stikkord: Maskinvare