Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Folkeaksjon mot MP3-lov

Nettstedet Opprop.no har hittil fått 7000 underskrifter på sitt opprop mot en nye åndsverkloven.

Låst cd
Nå får det være nok, vi godtar ikke dette., heter det i oppropet, som er satt i gang av Stian Dahler.

Boikott i en måned

Han oppfordrer til kjøpeboikott mot platebransjen i en måned framover. Boikotten skal gjelde både platebutikker og nettsteder.

I forslaget til ny åndsverklov går regjeringen inn for totalforbud mot fildeling, når materialet som lastes ned eller opp ikke er klarert av opphavsmennene.

– Blir vedtatt

I tillegg foreslås det at det skal bli forbudt å omgå kopisperrer. Det betyr i praksis forbud mot utstyr og programvare som bryter disse sperrene, samt forbud mot å gjøre om for eksempel CD il MP3, om originalen er kopibeskyttet.

De fleste jurister og politiske eksperter tar det for gitt at forslaget i sin nåværende form blir vedtatt i Stortinget. I så fall trer den nye loven i kraft tidligst 1. januar 2006.

Sterke reaksjoner

Sentralt plasserte politifolk som politimester Truls Fyhn i Tromsø og leder Arne Johannessen i Norsk Politiforbund har utrykt skepsis til loven og mener den kriminaliserer store deler av det norske folk. IT-eksperten Gisle Hannemyr mener det samme.

Jon Bing, som er Norges fremste ekspert på digital opphavsrett, er fornøyd med loven. Det er også IT-bransjens organisasjon IKT-Norge.

Men sterkest er likevel reaksjonene fra folk flest. Internetts mange fora har siden lovforslaget ble kjent fredag i forrige uke vært fullt av avskyerklæringer mot loven.

Stikkord: fildeling, lydogbilde, mp3