Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Digitale ID-kort i USA

Representantenes Hus i den amerikanske Kongressen vedtok i natt norsk tid at alle amerikanere skal få elektroniske ID-kort.

Kortene skal inneholde et digitalt lesbart fotografi, kopisikring og en ikke nærmere definert «maskinlesbar teknologi, med et minimum av definerte dataelementer», som det heter i loven.

Bush-initiativ

Loven, som kalles Real ID Act, er svært omdiskutert. Stikk i strid med vanlige politiske skillelinjer er de ellers overvåkings- og stats-skeptiske Republikanerne som har gått inn for loven – med president Bush i spissen.

Mens demokratene stort sett har vært mot, støttet av et utall borgerrettsgrupper og forkjempere for privatlivets fred.

Flykaprere med førerkort

I USA har så langt førerkort blitt ustedt av delstatsmyndighetene, uten at Washington er involvert. Det førte blant annet til at fire av flykaprerne som gjennomførte angrepene 11.september 2001 hadde gyldige førerkort, utstedt i delstaten der de bodde. Men altså ikke registrert av noe føderalt organ.

Dette og andre forhold har fått Bush og hans støttespillere til å gå inn for den nye ID-loven.

Våpenforkjempere skeptiske

I tillegg til demokratene og borgerrettsforkjemperne er også våpenlobbyen skeptisk til at sentralmyndighetene skal få kjenneskap til hvem som kjøper våpen.

De mener vedtaket betyr snik-innføring av nasjonale ID-kort av den typen man har i Europa, noe som er en helt uhyrlig idé for frihetselskende amerikanere.

I første omgang blir kortene obligatoriske for adgang til flyplasser, tog, nasjonale parker, rettslokaler og andre områder som kontrolleres av føderale myndigheter.

Kilde:
News.com

Stikkord: Maskinvare