Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kryptering ingen kan cracke

Teknologi for hacker-sikker kvantekryptering kan nå finne veien inn i kommersielle produkter.

Ill.: www.magiqtech.com
Amerikanske Magiq Technologies og Cavium Networks samarbeider nå i håp om å gjøre kvantekryptering mer attraktivt for massemarkedet. De to selskapene jobber nå med å ferdigsstille referansedesign for nettverkskort og hovedkort som vil være nødvendig for å komemmersialisere teknologien.

Går alt etter planen, vil fungerende betaversjoner være ferdig til høsten, med full volumproduksjon i gang neste år. Foreløig har teknologien bare blitt solgt til akademiske institusjoner og offentlige institsjoner som har hatt råd til å betale prislappen på 450 000,- kroner for Magiq’s nåværende løsning.

– Umulig å knekke

Kvantekryptering blir gjerne omtalt som teoretisk umulig å knekke. Kvantekryptert data sendes som photoner, altså lys, som er polarisert i forskjellgie retninger. Skulle man prøve å snappe opp datastrømmen, vil polariseringen skifte retning – i tråd med Heisenbergs usikkerhetsprinsipp, som dikterer at det er umulig å observere en partikkel uten samtidig å endre dens egenskaper – og dermed gjøre dataen uleselig. Uansett hvor gode og kraftige kodeknekker-algoritmer man måtte benytte, vil man fremdeles ikke kunne lese dataen.

– Dette kan man ikke cracke. Det er som eplet som faller til bakken, sier teknologisjef Audruis Berzanskis i Magiq til CNet News, og sidestiller dermed kvantekrypterings ugjennomtrengelighet med en av Isaac Newton’s naturlover.

…men ikke idiotsikkert

Riktignok er det ikke dermed sagt at et datasystem som bruker kvantekryptering vil være 100 prosent sikkert, siden dataen fremdeles i teorien vil kunne snappes opp både før og etter at den sendes.

Som sikkerhetskespert Bruce Schneier i Counterpane Internet Security sier til CNet News:

– Sikkerhet er en kjede, og aldri sterkere enn sitt svakeste ledd. I dag er kryptering det sterkeste leddet vi har, mens alt annet er svakere; programvare, nettverk og mennesker. Det ligger absolutt ingen verdi i å gjøre vårt sterkeste ledd enda sterkere.

Kilde:
CNet News
Magiq

Stikkord: Maskinvare