Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hør nettradio overalt

Podcasting gjør det enkelt å flytte radioprogrammer fra nettet over på bærbare MP3-spillere.

iPodder
Kostnadene ved nettradio øker med antall lyttere. Derfor har nedlasting av radioprogammer – såkalt «Podcasting»- begynt å ta av.

«iPodder» stadig bedre

Tradisjonell nettradio krever at alle lytterne er inne samtidig, og blir dermed et problem nå radiokanalen øker i popularitet.

Det skjønte den tidligere MTV-kjendisen Adam Curry. Han utviklet et lite program kalt Ipodder. Dette progammet gjør det enkelt å lase ned en lydfil med et ferdig radioprogram og legge det inn på en bærbar spiller.

Programmet blir på Linux-vis stadig forbedret og utvidet, slik at det blir lettere å bruke.

Kan høres over alt

To av de mest brukte iPodding-tjenestene i USA, WGBH i Boston og Adam Currys eget progam The Zelda Radio Show har nå til sammen rundt 100 000 lyttere totalt. Så langt er rundt 800 iPodding-«stasjoner» oppe og går.

Vi snakker ennå ikke om noe fenomen som kan konkurrere med nettradio via web og PC, som i dag har et publikum på flere millioner hver dag. Men populariteten øker raskt.

Curry mener den største fordelen med iPodding er at du ikke trenger å sitte ved en PC eller Mac for å høre sendingene. Du kan ta dem med deg overalt hvor du er, via en bærbar spiller.

Ikke bare iPod

For selv om navnet skulle tilsi at du trenger en iPod, kan du bruke hvilken som helst spiller. Til og med en tradisjonell CD-spiller, om du brenner standard CD (CDA)-plater av filene du laster ned fra nettet.

IPodder-programvaren støtter både iTunes og Windows Media Player – og kan overføre filer direkte til alle bærbare enheter som spiller sammen med ett av de to programmene.

Det er også mulig å høre nettradio via MP3-spilleren vd hjelp av programmer som laster ned i sanntid og lager MP3-siler automatisk. To populære programmer som gjør dette er iRadio og RadioLover (Mac)Kilde:
Yahoo/Associated Press

Stikkord: internett, lydogbilde