Tono

Annonse


Vil ha penger for nettradio-linker

TonoTONO er organisasjonen som på vegne av komponister krever inn vederlag for bruk av musikkverk i Norge. I utgangspunktet hadde de kanskje TONO regnet med at bare radiostasjonene selv ville gjøre sine kanaler tilgjengelig via nettet, slik for eksempel NRK og P4 gjør. Dette koster 500 kroner, og blir behørig betalt.

– Prøver å skremme

Nå krever TONO det samme for portaler og uavhengige nettsider som linker til norske nettradiokanaler.

Daniel Jahrø er eier og ansvarlig redaktør for nettstedet Nettradioo.no. Han har reagert sterkt på at TONO krever betalt for linkene som ligger på hans sider.

– Jeg sitter igjen med følelsen av at de prøver å skremme folk vekk fra nettradio så lenge de bare makter, skriver han i en e-post til ITavisen.no.

Annonse


Koster å gjøre tilgjengelig

I et brev fra Tonos Herman Foss til Nettradioo.no heter det:

Den internett-tillatelse som en gis en webradio omfatter at de kan gjøre kanalen tilgjengelig på sin nettside for kr 500 pr måned. Dette omfatter kun tilbudet på den siden som er lisensiert gjennom avtalen.

Dersom noen andre ønsker å gjøre kanalen tilgjengelig (også via en lenke) må dette klareres separat fordi dette innebærer en ytterligere tilgjengeliggjøring, og vederlaget for å gjøre kanalen tilgjengelig på den nye websiden må betales.

Avgift for PC-program

Også nettstedet Minekanaler.org har fått merke TONOs krav. Nettstedet har laget et eget dataprogram som gjør nettradioer tilgjengelige på ett brett.

Denne mener TONO også er avgiftspliktig. Minekanaler.no hevder på sin side at selv om folk kan lytte til både NRK og andre kanaler via programmet deres, driver de ingen distribusjon av programmene.

Nettstedet sammenligner seg med det amerikanske satelittradiosystemet Sirius eller norske Norkrings DAB-nett for digital, bakkebasert radio. Disse nettverkene opplyser om hva brukerne kan høre uten å bli avkrevd betaling for det.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse