Mini mac

Annonse


Her er Apple-nyhetene

Mini macPARIS: (ITavisen.no): Apple-sjefen Steve Jobs kunne skilte med flere pang-nyheter under sin åpningstale på MacWorld Expo-messen i San Francisco tirsdag kveld.

iPod i tyggegummistørrelse

Den kanskje mest oppsiktsvekkende nyheten var iPod Shuffle – en flash-basert utgave av iPod med henholdsvis 512 MB og 1 GB minne. Pris: Henholdsvis 99 og 140 dollar.

Spilleren, som vil koste henholdsvis 849 og 1240 kroner i Norge, er ikke stort større ennn en standard tyggegummipakke, og veier utrolige 28 gram. Den kan henges rundt halsen i et eget kjede og suppleres med en batteripakke som tar standard AA-batterier. For øvrig er spilleren oppladbar via USB2-porten.

Den samarbeider tett med den nye utgaven av iTunes, som kan lage spilleslister automatisk og overføre disse til iPod Shuffle.

Annonse


Flash-spilleren er allerede i butikkene i USA, og ventes til Norge 29. januar.

iPod Shuffle
iPod Shuffle veier bare 28 gram

Stasjonær og knøttliten

Den andre store nyheten var Mini Mac – en billig-utgave av iMac uten skjerm som vil koste henholdsvis 4490 og 5290 kroner i Norge, alt etter hvor stor harddisk du vil ha. Du kan velge mellom 40 og 80 GB.

Størrelsen er 5 x 16 x 16 cm,og vekten 1,4 kilo. I følge Mac-reklamen skal den være helt stillegående.

Jobs døpte mini Mac på stedet til BYDKM – «Bring Your Own Display Keyboard and Mouse».

Heller ikke denne dingsen er særlig stor – bare litt større enn en gammeldags økonomipakning med fyrstikker. Vi snakker om noe av det samme konseptet som den Windows-baserte Shuttle-PC-en: Flyttbar mellom for eksempel jobb og hjem, men ikke brukbar på flyplass, kafé eller i sofaen.

Maskinen kommer på markedet i USA 22. januar, og en uke seinere i Norge.

Kontorpakke

En ny kontorpakke – iWork – med tekstbehandling (Pages) og presentasjonsverktøy, men overraskende nok ikke noe regneark.

I tillegg lanserte Jobs en ny utgave av iLife, versjon 5. Her er blant annet en oppusset utgave av GarageBand, der notene skrives ut i sanntid.

Nytt operativsystem

Lanseringsdatoen på det nye operativsystemet Tiger er ennå ikke sattt, men Jobs lovte at det ville komme i første halvpart av 2005. Som han uttrykte det: I god tid før Longhorn, Microsofts avløser for Windows XP.

Tiger inneholder et stort antall såkalte Dashboard-widgets, småprogrammer for alt fra konvertering av mål, vekt og valuta til værmelding og børsinformasjon.

Video i IPhoto

De som kjøper den nye Mini Mac-en vil bare få det nåværende operativsystemet Panther. Men med på kjøpet vil de få 05-utgaven av iLife, med nye utgaver av iPhoto, iDVD, iMovie og GarageBand. Blant de viktigste nyhetene er støtte for video og RAW-formatet for stillbilder.

Flere opplysninger finner du her:

Apple.com
Apple.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse