Annonse


TEST: Qtek 8010

Qtek 8010 tar elegant over Windows-telefonarven fra sin forgjenger 7070, og seiler rett inn i mobiltesten som en av årets kraftigste og mest funksjonsrike arbeidstelefoner. Uten at det går på bekostning av størrelsen.

Rent designmessig er 8010 nøktern og enkel. Mest bemerkelsesverdige er det praktiske utvalget av funksjonelle navigasjonsknapper, som foruten en hendig retningsknapp for menynavigering inneholder en tilbake/rettetast og en «hjem»-knapp som sender deg tilbake til startsiden uansett hvor du måtte befinne deg.

Windows-effekten

Fordelen ved å ha en telefon med Windows Mobile Smartphone-operativsystem er åpenbar først og fremst for de som avansert mobilbrukere i jobbsammenheng, og som bruker Microsoft Outlook og/eller Exchange. Med ActiveSync og medfølgende USB-kabel går PC-synkroniseringen som en drøm, og man kan også fjernsynkronisere mobilt mot en Exchange-server. Telefonen har også både Bluetooth og infrarød port.

En annen velkommen bonus er å ha MSN Messenger for hånden. Dette er i utgangspunktet en svært hyggelig ekstrafunksjon, men i praksis viser det seg å ikke fungere like godt som man kunne ha ønsket. Du kan for eksempel ikke skru på Messenger og forvente at du vil holde deg pålogget i bakgrunnen via GPRS til du bestemmer deg for å logge av, da det som regel ikke tar mer enn noen titalls sekunder før du mister forbindelsen.

Annonse


Ekstra moro er det likevel å kunne skreddersy telefonen din med nye themes, som du finner i bøttevis på nettet, eller å boltre deg i det stadig voksende utvalget av Smartphone-spill og -nytteprogrammer. Her er det bare å bruke nettet aktivt for å finne festlige applikasjoner, men vær klar over at mens noen er gratis, skal andre gjerne ha seg betalt noen dollar før du får bruke programmene.

Veldig praktisk

I bruk er Qtek 8010 en overbevisende arbeidshest. Den er stort sett kjapp i responsen, noe en 200 MHz ARM-prosessor skal ha mye av æren for, og har et anvendelig grensesnitt. Det er veldig lett å venne seg til den ekstremt praktiske og informative startskjermen, som i tillegg til klokke og dato alltid gir deg direkte oversikt over nye meldinger (både SMS, MMS og epost), valgt profil, kommende avtaler fra kalenderen, og snarveier til dine mest brukte funksjoner. Det er riktignok godt at startskjermen er såpass hendig og lettnavigert, siden menysystemet er en smule kronglete.

Kameraet er godt, selv om bildene har en relativt beskjeden oppløsning på 640 x 480 punkter. Man kan også gjøre videoopptak, og lengden på filmklippene begrenses kun av tilgjengelig lagringsplass. Du kan også bruke Windows Media Player til å spille av MP3, WMA, WAV, AMR, eller MP4, og det medfølgende stereohodetelefonene fungerer både til lommediscobruk og som handsfree-løsning. Telefonen har 32 MB SDRAM internminne, og trenger du mer kan du utvide ved hjelp av mini-SD-kort.

Qtek 8010

KLIKK HER FOR FLERE BILDER

Forøvrig er det verdt å merke seg at denne telefonen nyttegjør seg godt av prediktiv t9-ordliste når man skriver meldinger eller notater, og imponerer ekstra ved å faktisk ikke bare gjette ordet du holder på å skrive (riktignok på t9s sedvanlige ikke-så-intelligente vis), men også gjette neste ord basert på setninger du har skrevet inn tidligere.

Anbefales

Qtek 8010 er et svært godt alternativ for Windows-brukere som ønsker seg en kapabel smartofon, men ikke ønsker å måtte drasse rundt på en større PDAfon som Qtek 9090. Vær riktignok klar over at 8010 verken har støtte for 3G eller EDGE.

Merk: Den versjonen av Qtek 8010 som var tilgjengelig ved testtidspunkt viste seg å ikke ha støtte for Bluetooth-synkronisering med PC. Dette gjelder også de 150-200 telefonene som hittil har blitt solgt i butikk. Importør Dangaard har lovet at dette problemet blir fikset i en firmware-oppgradering som denne uken legges ut på windowsmobile.no. Oppgraderingen vil også inneholde norsk MMS-klient.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse