Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mac-virus oppdaget

Et virus med navnet The Opener kan angripe maskiner med Mac OS X, sette brannmuren ut av spill og installere fiendtlig programvare.

imac G5 front
De lærde strides om dette er det første Mac-viruset, og om det i det hele tatt er mulig å angripe Mac-verdenen i samme (relative) skala som Windows-verdenen.

Mange spør seg hva som er vitsen, siden et angrep på Mac OS bare ville ramme noen få prosent selv om det var 100 prosent effektivt.

Stor utfordringer

Apples Unix-kjerne i OS X og det faktum at vi snakker om en helt annen type prosessor enn Intel/AMD gjør virusskriving for Mac både krevende og lite «givende» for den som vil prøve seg.

I tillegg kommer at hatet mot Apple (selv om velviljen ikke er så stor som den Linux nyter godt av) på langt nær er så sterkt i hacker-kretser som hatet mot Microsoft (blant uvenner kalt «det onde imperium»).

Kan gjøre stor skade

– Ormen, også er kjent som The Opener, kan skru av brannmuren i OS X og annen sikkerhetsprogramvare, vil laste ned og installere hacker-verktøy for passord-snoking og innbrudd, vil gjøre viktige systemkataloger overskrivbare for hele verden og vil lage en brukerkonto med administratortilgang for å misbruke systemet seinere, sier direktør Brett Myroff i den sørafrikanske Sophos-distibutøren Netxactics til IT-nettstedet ITweb.co.za.

I følge nettstedet er ormen ikke løs på nettet – den hygger seg foreløpig i en karantene.

Antivirus for Mac

Men Mac-brukere bør kanskje nå vurdere å installere Virex (kjøpes hos Mcafee eller som del av .Mac-pakken) eller Symantecs Norton Antivirus for Mac.