Morpheus

Annonse


Morpheus blir bedre

MorpheusDet er selskapet Streamcast Networks som står bak Morpheus, som sammen med eDonkey har overtatt tronen som mest brukt blant fildelere.

Enda mer desentralisert

Den nye teknologien kalles «distributed hash tables» (distribuerte, oppdelte tabeller). I praksis betyr det enda mer desentralisering av nettverket – noe som har betydning for hastigheten når du laster ned filer.

Det har også en viss betydning rent juridisk. Napster ble i sin tid stoppet fordi man mente en sentral instans hadde kontroll over materiale som passerte gjennom nettverket.

Smartere søk

Med Kazaa og Gnutella kom en større grad av desentralisering, og det ble ikke fullt så lett for saksøkere og advokater å påstå at noen hadde ansvaret for de millioner av musikk- og etter hvert film- og programvarefiler som passerte mellom maskiner som var knyttet opp mot nettet.

Annonse


Men Kazaa og Gnutella hadde teknologien mot seg, og mange brukere opplevde etter hvert at det tok evigheter før de fikk noe ned på harddisken. Dette på grunn av at hver enkelt maskin i nettverket måtte sjekkes hele tiden, noe som skapte trafikkork i områder med lav båndbredde.

Siste generasjon fildeling med eDonkey og Morpheus er langt bedre. Her søkes det smartere, og det er sjelden man behøver å holde styr på mer enn 100 000 maskiner samtidig.

Kjent lovlig

En føderal appellrett i USA uttalte nylig at nettverk av denne typen er lovlig, rett og slett fordi det ikke lenger finnes noen sentral instans å ansvarliggjøre for piratkopiert materiale som måtte passere via det.

Men underholdningsbransjen og programvarebransjen gir seg ikke uten sverdslag, og har varslet at de vil ha saken opp for retten til ny vurdering. Tidligere har de klart å stenge nettverket ShareReactor, og mange mener nå at BitTorrent også snart står for tur.

Kilde: News.com.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse